Protesten bij bezoek van Ban Ki-moon in Kirgizstan

Ban Ki-moon
UNKNOWN Ban Ki-moon

In de autoritair geregeerde republiek Kirgizstan is kort voor een bezoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een onafhankelijke televisiezender door de autoriteiten het zwijgen opgelegd. Ongeveer 50 journalisten en mensenrechtenactivisten, die in de marge van het bezoek van Ban Ki-moon in de hoofdstad Bisjkek tegen de sluiting van de zender protesteerden, werden door de politie verwijderd. Dat meldde het persagentschap Interfax.
 
Websites geblokkeerd
In het Centraal-Aziatische land werden onlangs twee oppositiekranten "wegens belediging van president" Koermanbek Bakijev verboden. Bovendien zijn in de voormalige Sovjetrepubliek vele antiregeringsgezinde websites geblokkeerd.

Eerlijke berichtgeving
De autoriteiten hadden televisiezender Stan TV gesloten, omdat de journalisten "vervalste computersoftware" gebruikt hadden, zei een woordvoerder van de politie. Een redactiemedewerker, die vastberaden aan de protestbetoging in Bisjkek deelnam, ontkende dat. "De razzia was een antwoord op onze eerlijke berichtgeving over de handel en wandel in dit land", zei de reporter.

Petitie
De demonstranten wilden de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een petitie overhandigen, opdat hij zich sterker voor de democratische beweging in Kirgizstan zou inzetten. Ban Ki-moon heeft president Bakijev in een gesprek nadrukkelijk aangespoord zich aan de persvrijheid te houden, zei een VN-medewerker. (dpa/ddh)