Protest tegen 'racistische' vlag Verenigde Staten

Gisterenavond zijn in Columbia, de hoofdplaats van de staat South Carolina, veel mensen op straat gekomen om te protesten tegen de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Ze eisen dat de vlag, voor velen een symbool van racisme en onderdrukking, verdwijnt.

De afgelopen maanden hebben meerdere racistische incidenten in de Verenigde Staten voor massaal protest gezorgd. Het bloedbad in Charleston lijkt nu voor velen de laatste druppel. De vlag is een teken van het latente racisme in de VS en moet dus weg, vinden ze.

Ook de president van de Verenigde Staten, Barack Obama liet al weten dat de vlag volgens hem enkel nog in een museum thuishoort.

De vlag was oorspronkelijk de vlag van de Zuidelijke Staten van Amerika tijdens de burgeroorlog. Het zuiden was toen tegen de afschaffing van de slavernij. Nu nog wordt de vlag vaak gebruikt door racistische groepen als de KKK. Ook Dylann Roof, de man die donderdag 9 mensen vermoorde uit rassenhaat, poseerde ermee op een foto.

AFP
Terwijl de andere vlaggen halfstok hangen, blijft de Confederate Flag voor het parlement van South Carolina nog altijd wapperen.
AFP Terwijl de andere vlaggen halfstok hangen, blijft de Confederate Flag voor het parlement van South Carolina nog altijd wapperen.
REUTERS