Protest tegen brexitakkoord neemt toe: “We willen nieuw referendum”

AFP
In Londen hebben honderden mensen gisteravond geprotesteerd tegen het brexitakkoord. De protestanten vragen een nieuw referendum over een uitstap uit de Europese Unie. Premier Theresa May verdedigde gisteren het akkoord met hand en tand in het Lagerhuis.

De protesten werden georganiseerd door de pro-Europese beweging. Op die manier wilden ze hun ongenoegen uiten over het voorlopig brexitakkoord dat er deze week gestemd is.

“In het nationale belang”
De Britse premier Theresa May verdedigde gisteren het voorlopige brexitakkoord met de Europese Unie in het Lagerhuis, al speelde ze al vijf regeringsleden kwijt. “Dit is de beste deal die we konden onderhandelen. Het akkoord wegstemmen brengt ons helemaal terug naar af. Het bevat onderdelen waarvan velen zeiden dat dat nooit zou gebeuren”, maakte May zich sterk.

“Ik geloof uit de grond van mijn hart dat de koers die ik heb uitgestippeld de juiste is”, zo verklaarde May. Ondanks het ontslag van brexitminister Dominic Raab en andere regeringsleden en een golf van kritiek van zowat alle politieke partijen toonde de Conservatieve premier zich vastberaden om het ontwerpakkoord voor te leggen aan het Britse parlement.

Volgens May is het ontwerpakkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie “in het nationale belang” en blijft het trouw aan de wensen van de kiezers die in juni 2016 voor de brexit stemden. Ze moest “moeilijke en oncomfortabele beslissingen” nemen, onder meer over Noord-Ierland, maar het verwerpen van het akkoord zal Groot-Brittannië in “diepe en ernstige onzekerheid” onderdompelen, waarschuwde May. Ook een nieuw referendum sloot ze uit.

Pond zakt verder weg

Intussen zakt de pond verder weg ten opzichte van de euro. Gisteren maakte de Britse munt al de ergste daling in twee jaar mee. De schommelingen hebben alles te maken met het brexit-dossier. 
107 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Thyssen

  Hebben die geluk dat ze van dit kunstmatig gecreëerd parlement vanaf zijn zeg . Gewoon een bende ouwe graaiers uitgerangeerd in eigen land ,en daarna als beloning hun zakken mogen gaan vullen. Wat heeft dit voor ons de gewone man aan voordeel opgebracht ? Torenhoge brandstof , grenzeloze immigratie die door ons de gewone werkende man betaald dient te worden,het gevolg de bevolking gaat gebukt onder veel te zware belastingen . En nu de voordelen wel euh ......

 • Jean-Claude Van Meirhaeghe

  De EU geeft voor en nadelen, maar de nadelen liggen altijd bij de werkmensen en de multinationals krijgen de voordelen en meer moet je daar niet achter zoeken

 • Frans Peeters

  De Britten willen enkel meer en met een voet in EU en de andere van plichten erbuiten, hadden wij maar zo een regering

 • Gilbert Vermeersch

  Ik vind voor de tweede maal de Brexiters lafaards. Een referendum op basis van leugens en nu ze de kans hadden May, met zachte exit, eruit te gooien, wat zij wilden geven ze weer afwezig. GB had te veel zeggingschap, te veel voordelen en een veto. Ze mogen er terug in, maar zonder die voordelen. Ben 100% pro-EU, 45% tegen hun beleid.

 • guido Bervoets

  Een van de grootste voordelen van de EU is dat ze de binnengrenzen hebben opengegooid voor het goederen- en personenverkeer zodat er vrije handel ontstond en er geen kilometerslange files meer stonden aan te schuiven aan de grensovergangen. Alleen al daardoor kregen onze economieën een geweldige opstoot en hebben we onze welvaart kunnen behouden binnen de geglobaliseerde wereld met supereconomieën. Zij die uit de EU willen dwalen big time..