Protest in Venezuela escaleert: pantserwagen rijdt in op anti-regeringsdemonstranten

Onrust nadat oppositieleider Guaidó oproept tot opstand tegen president: “Nu is het moment. Er is geen weg meer terug”

Op beelden op sociale media is te zien hoe een pantserwagen op de menigte inrijdt.
rv Op beelden op sociale media is te zien hoe een pantserwagen op de menigte inrijdt.
In Venezuela is het al de hele dag onrustig nadat oppositieleider Juan Guaidó heeft opgeroepen tot de “laatste fase” om het land te bevrijden. Op beelden is te zien hoe bij protest tegen de regering de anti-oproerpolitie met een pantserwagen inrijdt op de betogers. Of er daarbij slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Guaidó lanceerde vanmorgen een videoboodschap op Twitter, waarin hij geflankeerd wordt door soldaten. Hij riep het leger op zich bij hem te voegen. Vooral bij La Carlota, de luchtmachtbasis waar hij zijn videoboodschap opnam, verzamelden in de loop van dag zich heel wat mensen en braken rellen uit. Later herhaalde Guaidó in het centrum van hoofdstad Caracas zijn oproep om het regime van president Nicolas Maduro omver te werpen.

Ook oppositieleider Leopoldo Lopez, die tot meer dan tien jaar huisarrest is veroordeeld, was te zien op de video. Hij werd door Guaidó-getrouwen bevrijd. “Het nationale leger heeft de correcte beslissing genomen en ze rekenen op de steun van het Venezolaanse volk”, aldus Guaidó op Twitter. 

Volgens Spaanstalige media hebben soldaten die Guaidó en Lopez steunen, in heel het land verschillende posities ingenomen. Er braken ook verschillende plaatsen rellen uit, de politie vuurde met traangas op de menigte. 
Op videobeelden is ook rook te zien en zijn schoten te horen. Het is niet duidelijk van waar de schoten kwamen en op wie ze gericht waren. Op sociale media is ook te zien hoe de oproerpolitie in de hoofdstad Caracas met opzet lijkt in te rijden op een groep betogers. De demonstranten zouden de gepantserde wagens eerst hebben aangevallen. 

De beelden zijn niet niet voor gevoelige kijkers bestemd. Of er bij het geweld mensen gewond of gedood zijn, is onduidelijk.

Guaidó trok na zijn videoboodschap naar de wijk Altamira in het centrum van Caracas en riep via Twitter de bevolking nogmaals op om op straat te komen om Maduro omver te werpen. “Nu is het moment. Er is geen weg meer terug”, aldus Guaidó. “De toekomst is van ons: het volk en het leger verenigd om de usurpatie te beëindigen. Samen zijn wel onoverwinnelijk!”

“Couppoging onder controle”

Het is onduidelijk of er nu een coup gaande is of niet, en hoeveel steun Guaidó effectief heeft van het leger. De Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino zei op televisie dat de “insignificante couppoging” onder controle is. Het leger kwam met een “onmiddellijk antwoord”. Volgens Padrino werd zowat 80 procent van de deelnemende militairen “bedrogen” en trokken ze zich als snel terug na bevelen van hun oversten. De defensieminister zei ook dat hij de oppositie verantwoordelijk houdt voor “elke geweldpleging, elk overlijden of een bloedbad”.

Regeringstrouwe bendes willen het socialistische staatshoofd ondertussen met de wapens verdedigen. “Het moment is gekomen dat we de revolutie met wapens verdedigen”, zei de leider van de groep La Piedrita, Valentín Santana, in een video waarin hij een snelvuurgeweer voor de camera strekt. “We zullen onze president Nicolás Maduro verdedigen”, klonk het.

De bende van Santana controleert de heuvels nabij het presidentieel paleis Miraflores. De Colectivos dan weer beheersen hele stadswijken, controleren de distributie van gesubsidieerde levensmiddelen, en kunnen ongehinderd door de politie illegale activiteiten ontwikkelen. In ruil gaan de motorbendes tijdens protesten tegen de regering hard te keer tegen demonstranten.

Ondertussen benadrukte de gezant van Guaidó in Washington dat wat zich afspeelt in Venezuela geen militaire coup is. “Ik wil duidelijk zijn ten opzichte van de internationale gemeenschap. Dit is een grondwettelijk proces gevoerd door het Venezolaanse volk onder leiding van een burger, de interim-president van Venezuela Juan Guaidó”, aldus Carlos Vecchio. “Hij heeft de militairen opgeroepen om het Venezolaanse volk te steunen op de straten en om onze democratie in ons land te herstellen.”

Steun 

Volgens het Venezolaanse regime is de coup in Washington uitgewerkt. Guaidó kan in elk geval rekenen op de steun van de VS. “Ik volg de situatie in Venezuela van zeer nabij. De Verenigde Staten van Amerika staan achter het Venezolaanse Volk en hun Vrijheid”, twitterde president Donald Trump. 

De Verenigde Staten steunen “Operatie Vrijheid”, liet ook minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo weten. “Interim-president Guaidó heeft vandaag Operacion Libertad aangekondigd. De Amerikaanse regering steunt het Venezolaanse volk volledig in zijn streven naar vrijheid en democratie. Democratie kan niet worden verslagen”, aldus Pompeo. Ook de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton en vicepresident Mike Pence lieten via Twitter weten Guaidó te blijven steunen.

De Colombiaanse president Ivan Duque heeft via Twitter het Venezolaanse leger opgeroepen om zich bij Guaidó te voegen. “We lanceren een oproep aan de soldaten en het volk van Venezuela om zich aan de goede kant van de geschiedenis te plaatsen en de dictatuur en usurpatie (van president Nicolas Maduro, red.) te verwerpen”, luidt het.

Ook leden van de Bolivaarse Nationale Garde (GNB) hebben zich bij Guaidó gevoegd, zegt het Britse SkyNews. De GNB staan ook bekend als de “Samenwerkingsstrijdkrachten” en vormen één van de vier componenten van de Nationale Strijdkrachten van Venezuela, aldus Sky.

Juan Guaidó werd in de video geflankeerd door soldaten.
Twitter Juan Guaidó Juan Guaidó werd in de video geflankeerd door soldaten.

Toegang tot internet beperkt

Volgens NetBlocks heeft de door de staat gecontroleerde internetprovider CANTV de toegang tot onder meer Facebook, Twitter, YouTube en de diensten van Google beperkt. “De diensten zijn slechts met tussenpozen beschikbaar, aangezien de restricties niet 100 procent effectief lijken”, klinkt het.

De data van de ngo geven weer dat beperkingen overeenkomen met gerichte internetonderbrekingen tijdens eerdere publieke optredens van Guaidó en zittingen van het Venezolaans parlement. NetBlocks wijst erop dat de huidige beperkingen makkelijk te omzeilen zijn met een VPN. Voorlopig zijn er volgens de ngo geen aanwijzingen dat de Venezolaanse regering de internettoegang volledig heeft willen blokkeren.

Erkend als interim-president

Op 23 januari riep Guaidó  zichzelf uit tot interim-president. Een vijftigtal landen heeft hem in die functie erkend. De oppositie meent dat Maduro zijn mandaat heeft verlengd door de verkiezingsresultaten te vervalsen. Ook vindt Guaidó dat Maduro verantwoordelijk is voor de zware economische crisis in het land.

Maduro beschuldigt Guaidó er op zijn beurt van een staatsgreep te willen plegen met de hulp van de Verenigde Staten. 

AFP
AP
Een opponent van president Maduro gooit met traangas in de buurt van luchtmachtbasis La Carlota.
AP Een opponent van president Maduro gooit met traangas in de buurt van luchtmachtbasis La Carlota.
AFP
REUTERS
AFP8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  Staatsgreep door (een marionet van) de VS aan de gang in Venezuela. Moest dit in Frankrijk zijn en door de gele hesjes gebeuren, zo'n staatsgreep, Macron's aanpak zou bikkelhard zijn, aangezien hij nu reeds een harde aanpak van politie tegen relschoppers wil.

 • Mark De vos

  Men weet niet of er gewonden gevallen zijn bij die pantserwagen maar je ziet ze wel minstens 1 iemand wegdragen. Brilletje nodig mss?!

 • KRISTOFF JOOSENS

  Extreem links faalt, nauwelijks media coverage!

 • Size Koyan

  Militair staatsgreep met steun van usa die overal in de wereld zogezegd vrede en democratie zorgt

 • WILLY ZACHEL

  wat een poppenkast onbegrijpelijk iedereen is daar straatarm en nauwelijks te vreten maar toch blijven ze die Maduro steunen !!!! Normaal zou Venezuela het rijkste land van zuid Amerika moeten zijn !!!!