Protest in marge van G7-top viseert Emmanuel Macron: “Kampioen van de blabla”

G7-top Biarritz

EPA
In de Zuid-Franse stad Bayonne hebben vanmorgen honderden mensen actie gevoerd tegen het milieu- en klimaatbeleid van de G7-landen. De actievoerders hadden portretten van de Franse president Emmanuel Macron bij zich, die waren weggehaald uit Franse gemeentehuizen.

De portretten van Macron werden ondersteboven gehouden. "Op die manier willen we het gebrek aan betekenis van zijn beleid aantonen", zo legde een van de actievoerders uit. De Franse president werd op spandoeken ook "de kampioen van de blabla" genoemd.

De portretten werden de voorbije maanden weggehaald uit de Franse gemeentehuizen. Dat gebeurde tijdens de actie "Macron haakt af" waarbij opgeroepen werd tot die "niet-gewelddadige daad van burgerlijke ongehoorzaamheid".

De manifestanten willen dat er snel concrete maatregelen worden genomen met het oog op een sociaal rechtvaardige aanpak van de klimaatverandering, zo zegt Cécile Marchand, van de klimaatbeweging ANV Cop 21, een van de initiatiefnemers van de mars.

Gisteren vonden ook al twee grote acties plaats tegen de bijeenkomst van de G7-landen. De grootste actie, waarbij 15.000 mensen van Hendaye naar de Spaanse grensstad Irun wandelden, verliep zonder incidenten. Bij een actie in Bayonne was het gisterenavond wel tot incidenten gekomen tussen actievoerders en de politie. 68 mensen werden opgepakt.

EPA
EPA
EPA
AP
REUTERS



3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Vannuffelen

    Wesley Christiaens , ik denk dat jij niet beseft wat dat bijdrukken betekend voor uw spaargeld .

  • Wesley Christiaens

    Ze drukken voor alles en nog wat geld bij, dan moeten ze dat nu ook maar doen voor het klimaat ipv weer de kleine man ervoor te laten opdraaien! Het word tijd dat de elite van de wereld gaan inzien dat het zo niet verder kan want er komen problemen van op alle mogelijke manieren, de mensen zijn ook slimmer geworden.

  • patrick morel

    Wat moet je doen om bij de G7 te behoren, buiten Duitsland verdrinken ze allemaal in de schulden en Italië is bijna failliet.