Protest in Duitse steden tegen intrede extreemrechtse AfD in parlement

ap
In meerdere Duitse steden zijn vanavond honderden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), die in de Bondsdag is gekozen.

Alternative für Deutschland (AfD) is in de deelstaat Saksen zelfs de grootste partij geworden. De rechts-populistische partij kreeg 27,0 procent van de stemmen achter zich en heeft daarmee een minimale voorsprong van 0,1 procentpunt op de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Volgens de voorlopige nationale resultaten haalt CDU-CSU 33,5 procent van het totaal aantal stemmen binnen, fors minder dan de 41,5 procent waarop het kartel bij de verkiezingen in 2013 kon rekenen. Met de meeste kiesdistricten geteld, lijkt AfD uit te zullen komen op 12,7 procent.

De partij maakt daarmee voor het eerst haar intrede in het federaal parlement.

#87Prozent
Voor het gebouw aan de Alexanderplatz in Berlijn waar AfD-kopstukken en -aanhangers hun verkiezingssucces vierden waren tegen de duizend mensen op de been. Ze riepen leuzen tegen de AfD en lieten met gefluit hun afkeuring blijken. Hier en daar vloog een fles of steen door de lucht, maar over het algemeen ging het er volgens de politie vreedzaam aan toe. Een vrouw die met een ei had gegooid werd uit de menigte geplukt en afgevoerd.

Ook in andere steden werd gedemonstreerd, waaronder Keulen, Frankfurt, Hamburg, München en Düsseldorf. Veel mensen luchtten hun ongenoegen op Twitter. Onder de hashtag #87Prozent meldden zich mensen die zichzelf tot de 87 procent van de kiezers rekenen die níet op de AfD hebben gestemd.

Van eurosceptisch naar populistisch rechts
De partij werd in 2013 opgericht door eurosceptici die zich vooral tegen de euro en het economisch beleid van Berlijn en Brussel keerden. De partij is sindsdien na een serie interne ruzies naar populistisch rechts opgeschoven en keert zich vooral tegen immigratie.

reuters
epa
getty
getty
getty
getty
getty
epa
getty
reuters65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans De Keyser

  Het is toch godgeklaagd, telkenmale rechts ergens wint, en gemakshalve als "extreem rechts" wordt afgedaan, komt heel de linkerzijde massal op straat om te protesteren. Tot zover het tolerantiegehalte van wat ik dan gemakshalve "ondemocratisch links" noem.

 • Jean Paul Peelis

  Dat is dan selectieve democratie. Selectief JA. Democratie NEEN ?

 • Jan Verstrepen

  Democratie als ze winnen, dictatuur als ze verliezen. Ik moet ook niet weten van partijen als NVA of Opvld ,maar als ze de verkiezingen winnen, dan moet je dat gewoon aanvaarden dat is democratie simpel, de minst slechte vorm van regeren.

 • gaspard van de ketele

  Waarschijnlijkzeggen ze dat ze democraten zijn, maar de verkiezingsuitslag aanvaarden is wat anders voor het links profitariaat

 • liliane kevelaerts

  Slechte verliezers die linkse meute, hebben geen benul van democratie en geen respect voor ieder zijn keuze.