Prominente Oeigoer krijgt levenslang in China

De etnische Oeigoer Nur Bekri bij de start van zijn proces in 2018.
Screenshot YouTube De etnische Oeigoer Nur Bekri bij de start van zijn proces in 2018.
Een prominente Oeigoerse bestuurder is in China veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De voormalige voorzitter van het regiobestuur van Xinjiang maakte zich volgens de rechtbank in Shenyang schuldig aan corruptie.

De etnische Oeigoer Nur Bekri bekende volgens de rechtbank dat hij in een periode van twintig jaar zo’n 79 miljoen yuan (ruim 10 miljoen euro) aan steekpenningen heeft aangenomen. Hij hield er volgens de autoriteiten een “extravagante” levensstijl op na en kocht onder meer dure auto’s. Zijn bezittingen worden in beslag genomen.

De Chinese autoriteiten hebben in opdracht van president Xi Jinping de jacht geopend op corrupte bestuurders. Xi eist dat zowel lage “vliegen” als machtige “tijgers” worden aangepakt. Bekri behoort tot die laatste categorie. Hij was tussen 2008 en 2014 de hoogste bestuurder in Xinjiang, waar volgens experts inmiddels ongeveer een miljoen inwoners
in omstreden kampen zitten. Bekri kwam later aan het hoofd te staan van het Nationaal Energie Agentschap.

Op foto’s is te zien dat Bekri geflankeerd door agenten in de rechtbank staat. Daar beloofde hij volgens het hof zich “neer te leggen bij de uitspraak en niet in beroep te gaan”.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ben Kenobi

    Er word nooit gezegd van Oeigoers dat ze jaren terug anti chinese protesten uitvoerden,ze wouden islamisering in china voortzetten,en de Chinezen pikken dat niet. Daarom dat ze opgesloten zitten,China kijkt wat er zich in het westen afspeelt en leert daar van.

  • Raf Van Tielt

    Blijkbaar is dit belangrijker dan de tiental duizenden in Kamps opgesloten onder constant bewaking zonder enig strafbare feit gepleegd.

  • Lois Verdonk

    Zo doe je dat, de beste preventie tegen dat soort onderkruipsel.