Professor Internationale Betrekkingen analyseert deal tussen VS en Noord-Korea

Professor Criekemans wil eerst resultaten op het terrein zien

EPA
“Een volledige nucleaire ontwapening”. Daartoe engageert de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zich na de historische ontmoeting met president Donald Trump. “Het ziet er sprookjesachtig uit. Maar we moeten toch even wachten of het tot een effectieve en gecontroleerde denuclearisatie komt”, zegt David Criekemans, professor Internationale Betrekkingen (Uantwerpen).

Was dit gewoon een grote show of gaat er nu echt iets veranderen?

In eerste instantie was deze ontmoeting vooral een ‘quick win’ voor beide heren. Beiden hadden zo’n overwinning nodig om aan hun achterban aan te tonen dat er een positief proces op gang gekomen is. Trump kan dat goed gebruiken omwille van de midterm verkiezingen in de VS die eraan komen. Voor Kim was deze ontmoeting vooral een erkenning. . Mensen wuiven naar hem als hij in Singapore rondloopt. Hij is een van de wereldleiders geworden. Hij heeft de agenda bepaald de laatste maanden. In eigen land heeft hij enkele hardliners buiten spel gezet. Daardoor en dank zij deze overeenkomst heeft hij zijn regime gered en heeft hij tijd gekocht.

Een aantal vage principes zal nog moeten geconcretiseerd worden

David Criekemans

De wereld gaat er anders uitzien, zegt Kim. Dat klinkt sprookjesachtig.

Dat is ook sprookjescahtig. Maar dit is slechts het begin van een proces. We weten niet hoe het verder zal evolueren. In 1994 is iets gelijkaardigs gebeurd. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Duym

  Ik vraag me af hoe Kim Jong-un de waarheid over zijn gruwelijk, bedrieglijk beleid in het verleden, maar ook van dat in het heden (meer dan 100. 000 politieke gevangenen), kan verkopen aan zijn onderdanen. Misschien komt er een (kort) vredesbestand, laat ons hopen, maar Noord-Korea zal een potdichte, gruwelijke dictatuur blijven zolang psychopaat Kim Jong-un aan de macht is.

 • Luc Van Roey

  Blijkbaar enkel beloften van Noord-Korea .... en wat met de sancties van de VS tegen Noord-Korea ??? Eenzijdig akkoord ???

 • georges friant

  professor dit en media dat en blablabla, Trump proficiat en wat een koude reactie's van de media hier in europa, had dit obama geweest zou de media helemaal anders reageren, wie gelooft die media hier nu nog.

 • Bernd Vaes

  Het is opvallend, dat nog geen enkele andere leider in om het even welk land gereageerd heeft. Opvallend en tegelijk tekenend.

 • pieter De Potter

  Misschien is die Jung Oen een dikke profiteur. Veel heisa, de vedette, lekker eten, de beste drankjes, veel op TV, gevraagd worden op de koffie door de 'president of the USA', ... Leuk, leuk, leuk... En dat allemaal met beetje toneel spelen en gepast taalgebruik.