Professor Hendrik Vos: "Herverkiezing van Merkel zorgt voor opluchting in Europa"

De CDU van bondskanselier Angela Merkel haalde een derde van de stemmen gisteren bij de verkiezingen in Duitsland.
epa De CDU van bondskanselier Angela Merkel haalde een derde van de stemmen gisteren bij de verkiezingen in Duitsland.
De resultaten van de verkiezingen gisteren in Duitsland zorgen voor opluchting in Europa. Dat zegt professor Hendrik Vos, politicoloog aan de Universiteit van Gent. "Er is nog te veel spanning in de Europese Unie om een Duitse kanselier en regering te hebben die geen stabiliteit nastreven", aldus Vos.

"2017 werd gezien als een jaar waarin veel electorale rampen konden gebeuren. Uiteindelijk is dat nergens gebeurd", aldus de politicoloog, die stelt dat Duitsland het laatste land was waar zo'n "ramp" kon gebeuren.

Er wordt gesproken over een historisch zwakke scoren voor de CDU van bondskanselier Angela Merkel, omdat ze maar een derde van de stemmen behaalde. "Na twaalf jaar regeren zou elke premier of regeringsleider tekenen voor zo'n score. Dit blijft een sterk resultaat", nuanceert Vos. En ook de hoge score van de rechts-populistische AfD relativeert de politicoloog. "Alles hangt af van wat de verwachtingen zijn. In Frankrijk behaalde Marine Le Pen meer dan 30 procent, maar toen was men tevreden dat ze niet beter scoorde. De verkiezing van Macron werd beschouwd als het einde van het populisme." In Duitsland haalde AfD met 13 procent de helft van dat resultaat. "Dat is niet slecht, maar ook niet dramatisch", stelt Vos.

Na 12 jaar regeren zou elke premier of regeringsleider tekenen voor zo'n score. Dit blijft een sterk resultaat

Hendrik Vos (UGent)

Populistische partij

De opkomst van de AfD, die zijn intrede maakt in het parlement met 94 zetels, past volgens de politicoloog binnen een beweging die overal in Europa een basis heeft. "Er zijn steeds partijen die zich profileren via het vluchtelingenbeleid en de solidariteit voor Zuid-Europa, en in Duitsland heeft AfD dat gedaan", stelt hij. Door het verleden van Duitsland duurde het misschien wel langer, en was er iets meer schroom, om een populistische partij in het parlement te stemmen.

Politicoloog Hendrik Vos
belga Politicoloog Hendrik Vos

Vos gaat er niet van uit dat Merkel door het resultaat automatisch een meer rechtse koers zal varen. "Merkel is niet iemand die snel de kaarten schudt", stelt hij. "Ze zal bovendien een coalitie vormen met de Groenen, die een matigende invloed zullen hebben." Daarnaast wijst Vos erop dat extreemlinks met 9,2 procent eveneens sterk scoort.

Jamaica-coalitie

Tot slot relativeert Vos de invloed van de eurokritische liberale partij FDP op het Europees beleid. "Ze zijn wat kritischer op bepaalde vlakken, bijvoorbeeld als het over solidariteit gaat, maar daarnaast zullen ook de Groenen een invloed hebben. Er zal meer debat en meer discussie komen", stelt hij. De politicoloog verwacht ook dat de zogenaamde Jamaica-coalitie er zal komen. "Niemand zal tekenen voor nieuwe verkiezingen", vermoedt hij.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • BertPienter

  Mooie en juiste analyse van de professor. Door deze verkiezingen heeft de EU tijd gekregen om orde op zaken te stellen. Een duidelijk vluchtelingenbeleid, beveiliging van de buitengrenzen, een halt aan de sociale dumping, enz. Uiterlijk tegen de volgende verkiezingen dienen die problemen opgelost of de anti- partijen zullen nog groeien.

 • Eric Vanquickelberghe

  Heeft die vent onder een steen geleefd toch. Het zijn enkel de linkse rakkers die opgelucht zijn. Alles wat daarbuiten valt ziet het echt niet zitten. Nog meer Europa wegschenken aan volk die hier alleen maar echten en vooral geen plichten ziet. En nog respectloos is op de koop toe. Merkel maakt er een puinhoop van en de rest van de Europese politici, als je ze zo kunt noemen tenminste, kruipen gewoon voor haar.

 • Frans Segers

  Mr. Vos .Gelieve eens je ivoren toren te verlaten en je onder de normale mensen (plebs)te begeven.Niet vergeten dat je loon komt van de modale belastingbetaler.Objectiviteit is ook je sterkste punt niet en zeker het woord realisme niet.

 • Jefke met de Pet Houben

  Herverkiezing...nederlaag zal hij bedoelen.Zelfs haar echtgenoot weigert zijne paraplu met haar te delen, zegt ook genoeg?

 • robin roels

  Misschien een grote opluchting voor de E.U. Maar zeker niet voor Europa!