Prof vindt muziekpartituren van gevangenen uit Auschwitz en ze klinken heel opgewekt

AP
Een Amerikaanse professor heeft in het Auschwitz-Birkenau Museum manuscripten gevonden van muziek die door gevangenen van het vernietigingskamp werd gearrangeerd en gespeeld. Tot haar grote verbazing droegen ze vrolijke titels als ‘De mooiste tijd van het leven’ en ‘Zing een liedje als je triest bent’. Patricia Hall liet ze voor het eerste sinds de Tweede Wereldoorlog weer uitvoeren.

Volgens de professor muziektheorie van de universiteit van Michigan werd ‘De mooiste tijd van het leven’ – een opgewekte foxtrot – in 1942 of 1943 opgevoerd door gevangenen voor het huis van de kampcommandant. Dat zou gebeurd zijn tijdens zondagse concerten voor de bewakers. De stukken werden niet door de gevangenen zelf geschreven maar wel gearrangeerd, zodat ze uitgevoerd konden worden met de instrumenten en de muzikanten die ze ter beschikking hadden. Volgens de onderzoekers waren ze voor de gevangenen vermoedelijk ook een manier om de wreedheid van het kamp even te ontvluchten en terug te denken aan hoe het was voor ze daar terecht waren gekomen.

Handschriften

Hall kon verschillende handschriften onderscheiden en vond op het einde van een aantal werken het gevangenisnummer van de persoon die ze gearrangeerd had. Twee van de drie muzikanten kon ze identificeren: Antoni Gargul (die vrijkwam in 1943) en Maksymilian Pilat (die vrijkwam in 1945). Allebei waren ze politieke gevangenen uit Polen. En allebei overleefden ze de horror.


“Het bestuderen van deze manuscripten was alleen maar het begin”, aldus Hall. “Je wil eigenlijk aan de mensen laten horen hoe de muziek klonk. Zelfs in de vreselijke situatie waarin deze mannen zaten, konden ze prachtige muziek laten weerklinken.”


De nieuwe uitvoering van de muziek werd opgenomen en zal een onderdeel worden van het Auschwitz-Birkenau Museum. Hall vond naast het opgenomen stuk nog acht andere werken en ook die zijn het volgens haar waard om te onderzoeken en uit te voeren.

Professor Patricia Hall en student Joshua Devries bekijken het manuscript.
AP Professor Patricia Hall en student Joshua Devries bekijken het manuscript.
AP
AP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Ik vermoed dat er nog heel veel in die archieven ligt van mensen die iets creatiefs hebben moeten doen en al dan niet overleefd hebben. Het grote publiek verdringt alles en dat is zeer begrijpelijk. Dit onderzoek en initiatief vind ik wel heel bijzonder. Iets vrolijks moeten schrijven en je leven hangt er van af in de context van Auschwitz.

  • theo verstraeten

    nu kunt ge mij van alles wijs maken maar nu na meer dan 70 jaar wakker worden dat is wel een beetje te veel theo verstraeten