Prodi geeft voorzitterschap Partito Democratico op

Romano Prodi.
UNKNOWN Romano Prodi.

Romano Prodi, de leider van de uittredende centrumlinkse regering in Italië, stapt binnenkort op als voorzitter van de Partito Democratico (PD). Daarmee geeft hij de enige politieke verantwoordelijkheid op die hij had kunnen behouden na het verlies van het centrumlinkse kamp bij de parlementsverkiezingen van 13 en 14 april.

Toekomst
Prodi wil plaats ruimen voor "een nieuwe leidende groep" die in staat is "naar de toekomst te kijken". Hij zei dat woensdagavond in New York waar hij op de hoofdzetel van de Verenigde Naties deelnam aan een vergadering over Afrika.

Onderspit delven
De Partito Democratico ontstond in de herfst van vorig jaar uit het samengaan van de ex-communisten van de PDS en de links-katholieken. De centrumlinkse eenheidspartij trok met Walter Veltroni, de oud-burgemeester van Rome, als kopman naar de verkiezingen, maar die moest het onderspit delven tegen Silvio Berlusconi, de sterkhouder van de centrumrechtse alliantie. Berlusconi wordt begin mei opnieuw premier van Italië.

Onherroepelijk
Prodi heeft laten verstaan dat hij zeer snel gaat praten met Veltroni over zijn vertrek als PD-voorzitter, maar hij zei ook dat zijn beslissing onherroepelijk is. (afp/ka)