Prodemocratische boeken plots uit Hongkongse bibliotheken verdwenen

Veiligheidswet Hongkong

Een bibliotheek in Hongkong.
AFP Een bibliotheek in Hongkong.
Een aantal boeken die geschreven zijn door mensen uit de prodemocratische beweging in Hongkong, zijn niet meer te vinden in de bibliotheken van de stad. Ze zijn uit de rekken verdwenen, enkele dagen nadat de omstreden nieuwe Chinese veiligheidswet voor Hongkong in werking is getreden.

Boeken van onder anderen Joshua Wong, een van de bekendste militanten, en Tanya Chan, een prodemocratisch parlementslid, zijn niet meer te vinden. 

"De veiligheidswet is van nature een instrument dat bedoeld is om de vrijheid van het woord in te perken", schreef Joshua Wong op de de socialenetwerksite Facebook. Op de stadsdienst die de bibliotheken beheert, luidt het dat de boeken werden verwijderd omdat ze de wet op de nationale veiligheid overtreden.

China keurde de veiligheidswet dinsdag goed, ondanks internationale kritiek. Volgens de critici perkt de wet de vrijheden in in Hongkong, dat sinds de Britse machtsoverdracht in 1997 een semi-autonome regio van China is, met een democratisch gekozen regering, een vrijemarkteconomie en een onafhankelijke rechterlijke macht.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Gijbels

  De grootste blunder van UK ,die weten heel goed dat China dit niet liet passeren, autonomie, dat kent China niet,eerst sussen de Engelsen daarna er hard tegen aan tegen gaan.Hong Kong is naar de vaantjes, ook voor de toeristen, want dit valt nu volledig onder het Chinese politiek

 • Christine Laevers

  Ik wil al een tijdje niets meer kopen made in China, maar je kan het met de verpakking niet lezen. Pas als je het product hebt uitgepakt. Dat moet veranderen. Het Chinees expansionisme verontrust me; niet alleen in Afrika maar zeer zeker ook in Europa.

 • Geert Van de Moortele

  Ben nog nooit in Hong Kong geweest en zal er ook nooit héén gaan.Hong Kong ligt op Chinees grondgebied en dat zal niet veranderen..

 • Michel de Coorebyter

  Elke dag wordt de invloed van China groter en deze van de Verenigde Staten kleiner. Sommige hebben zo'n afschuw van de Verenigde Staten dat ze dit goed vinden, ik vrees dat deze mensen zich ernstig mispakken en dat dit hen nog zuur zal uitbreken. Onze democratie en vrijheid zijn van onschatbare waarde, maar in plaats van dit te koesteren en te verdedigen willen sommigen altijd maar meer en zullen hierdoor het omgekeerde bereiken het terugschroeven van onze democratie en vrijheid.

 • patrick morel

  China is een dictatuur, net als Rusland, Turkije, Brazilië en Hongarije. allemaal landen waar de EU zaken mee doet, kleine dictaturen bestraffen ze, de grote landen is een brug te ver.