Proces voormalige Trump-campagneleider Manafort van start

Paul Manafort.
AFP Paul Manafort.
Met het samenstellen van de jury is vandaag het proces van Paul Manafort, de vroegere campagneleider van president Donald Trump, van start gegaan. Dat melden de Amerikaanse zender NPR en andere media. Het is het eerste proces dat voortkomt uit het onderzoek over Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De Rusland-affaire draait erom of er "collusie" is geweest tussen het campagneteam-Trump en Moskou, en of Rusland de laatste presidentsverkiezingen heeft beïnvloed.

Manafort (69), die van juni tot augustus 2016 de presidentiële verkiezingscampagne van Trump leidde, moet zich voor de rechter in Alexandria, bij de hoofdstad Washington, verantwoorden voor bankfraude en fiscale fraude. Manafort houdt op alle punten vol onschuldig te zijn.

Russisch-gerichte contacten

Overigens gaan de aanklachten niet over de kern van het Rusland-onderzoek van voormalig FBI-baas Robert Mueller. Manafort kon de rechtszaak nog voorkomen door schuldig te pleiten, zoals enkele medebeschuldigden dat gedaan hebben, maar dan konden de aanklagers onder Mueller hem wel dwingen om te praten over de mogelijke banden tussen medewerkers van de Trump-campagne en Russische officials.

Manafort heeft decennialang zaken gevoerd met en met behulp van Russisch-gerichte Oekraïners en andere voormalige kopstukken uit de Europese politiek. Hij onderhield die contacten nog altijd toen hij de presidentiële campagne van Trump leidde.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Edmond Dantès

    Zijn goede connecties met pro-Russische, Oekraïense oligarchen waren juist van kapitaal belang om dwaalsporen te creëren rond de Trump-Poetin alliantie. Die vent kreeg geen 60 miljoen dollar betaald om recepten uit te wisselen hoor. hij zal de eerste dominosteen zijn die gaat vallen. Daarna is er geen stoppen meer aan.

  • Katrien Weyn

    Ik zou de aanklacht nog maar eens goed doorlezen als ik jullie was. Dit heeft allemaal niks met Trump te maken. Het gaat om feiten van voor hij mee aan de campagne werkte. Hij was campagneleider enkel juni en aug 2016. Aanklachten gaan over witwassen en fraude van verdiensten gemaakt periode 2006-2015 en omdat hij zich niet had geregistreerd als lobbyist toen hij voor een aantal Ukrainse bedrijven lobbywerk deed in DC in dezelfde periode. Er is NIKS wat met Trump te maken heeft. Heksenjacht!