Proces tegen verdachten 9/11 begint vandaag

Voor de militaire rechtbank in Guantanamo is vandaag het proces begonnen tegen Khalid Sheikh Mohammed en vier medebeklaagden. De vijf worden ervan verdacht het brein/de breinen te zijn achter de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. Mohammed wordt ervan verdacht destijds de "nummer drie" van al-Qaida te zijn geweest. Hij staat samen met de drie anderen terecht voor een reeks oorlogsmisdaden. Als ze schuldig worden bevonden, riskeren ze de doodstraf.

Verklaring afleggen
Mohammed verscheen vandaag ongeboeid voor de rechter. Hij werd samen met de vier anderen jarenlang vastgehouden in geheime CIA-gevangenissen voor ze werden overgebracht naar Guantanmo. De beklaagden mogen vandaag een verklaring afleggen. Het eigenlijke proces begint pas in september.

Mohammed werd in Koeweit geboren. In 1980 ging hij studeren in de Verenigde Staten, waar hij enkele jaren later het diploma van ingenieur behaalde. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA legde Mohammed verklaringen af door het gebruik van waterboarding. Die verklaringen zouden niet worden gebruikt op het proces.

Kaping vliegtuigen
Een tweede verdachte is de 36-jarige Ramzi Binalshibh. Hij woonde samen met Mohammed Atta, die een van de gecrashte vliegtuigen zou hebben bestuurd, in Hamburg. Oorspronkelijk zou Binalshibh bij de vliegtuigkaping aanwezig geweest zijn, maar hij kreeg geen Amerikaanse visum.

Financiering
Ali Abdel Aziz Ali uit Koeweit zou de vliegtuigkapingen gefinancierd hebben. Hij is familie van Mohammed en ook van Ramsi Yussef, die het brein was achter de aanslagen op het World Trade Center in 1993. Yussef laatste werd in november 1997 veroordeeld tot 240 jaar gevangenis.

Contact met terroristen
De vierde veroordeelde, de Saoedische Mustafa Ahmed al-Hausawi, zou de vliegtuigterroristen geld hebben bezorgd. Kort na de aanslagen zou hij een ontmoeting hebben gehad met de leider van al-Qaida, Osama Bin Laden.

Tenslotte staat ook Walid bin Attash terecht. Hij assisteerde de terroristen in het vliegtuig en zou rechtstreeks contact hebben gehad met hen. De Guantanamo-gevangene zou hebben toegegeven dat hij betrokken was bij de aanslag op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole in Jemen, waarbij zeventien Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. Bovendien zou hij ook deelgenomen hebben aan de terreuraanslagen op de Amerikaanse ambassade in Kenia en Tanzania, waarbij 230 doden vielen. (anp/dpa/mvl/ka)