Proces tegen negationistische bisschop Williamson gestart

Bisschop Richard Williamson is niet aanwezig op het proces in het Duitse Regensburg.
UNKNOWN Bisschop Richard Williamson is niet aanwezig op het proces in het Duitse Regensburg.

In Regensburg, in het zuiden van Duitsland, is het proces van start gegaan tegen de negationistische bisschop Richard Williamson van de ultraconservatieve priesterfraterniteit Pius X. De man, die zoals zijn advocaat eerder deze week aankondigde niet ter zitting verscheen, wordt vervolgd voor negationisme en het aanzetten tot rassenhaat.
 
De bisschop had in een interview, dat in Duitsland werd opgenomen, verklaard dat er geen enkele jood omkwam in de gaskamers van de nazi's. Hij betwistte ook het aantal joden dat in de concentratiekampen omkwam.
 
Het interview werd uitgezonden op 21 januari 2009 en zorgde voor internationaal protest, temeer omdat paus Benedictus XVI enkele dagen later de excommunicatie van vier bisschoppen van de priesterfraterniteit Pius X, waarvan die van bisschop Williamson, ophief.

Celstraf tot 5 jaar 
De advocaat van mgr. Williamson voerde aan dat zijn cliënt wel wou komen maar dat zijn fraterniteit hem dat verbood. De advocaat gaf toe dat de bisschop wist dat het in Duitsland verboden is de holocaust te ontkennen maar dat de Zweedse journalisten die hem interviewden hem verzekerd hadden dat het interview alleen in Zweden zou worden uitgezonden.
 
Mgr. Williamson werd voor de rechtbank gedaagd omdat hij weigerde een minnelijke schikking van 12.000 euro te betalen. Hij riskeert nu een boete en/of celstraf, die kan oplopen tot 5 jaar. (belga/mvdb)

Bisschop Williamson bij zijn aankomst op Heathrow, foto uit februari 2009.
UNKNOWN Bisschop Williamson bij zijn aankomst op Heathrow, foto uit februari 2009.