Proces tegen moordenaars Jamal Khashoggi gaat van start zonder (20) verdachten

AP
Het proces tegen twintig Saudische verdachten die worden beschuldigd van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi is vandaag in de Turkse stad Istanbul gestart. Khashoggi werd in 2018 in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul gedood. Het proces heeft bij verstek plaats, omdat geen enkele verdachte aanwezig is. Het zijn er nochtans twintig in totaal. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ahmed al-Asiri, voormalig hoofd van de Saudische inlichtingendiensten, en Saud al-Qahtani, de voormalige adviseur van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, worden beschuldigd van het “aanzetten tot moord met voorbedachten rade met monsterlijke bedoelingen”. Volgens de aanklagers hebben de twee mannen de operatie geleid, 18 anderen worden beschuldigd van het uitvoeren van de moord.

Hatice Cengiz, de Turkse vrouw met wie Khashoggi verloofd was, woont vrijdag het proces bij, evenals de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard. Zij concludeerde destijds dat er geloofwaardige aanwijzingen waren dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord. Iets wat de kroonprins ontkent.

Cengiz zei dat ze hoopte dat het proces “de plek van het lichaam van Jamal, het bewijs tegen de moordenaars en het bewijs van de mensen achter de gruwelijke moord aan het licht brengt. Ik zal alle juridische wegen blijven bewandelen om Jamal’s moordenaars ter verantwoording te roepen en ik zal niet rusten totdat we gerechtigheid krijgen voor Jamal”, zei ze voor het proces tegen het Franse persbureau AFP.

Kritische journalist

Khashoggi schreef onder meer voor The Washington Post geregeld kritische columns over Saudi-Arabië. Hij werd gedood toen hij op het consulaat iets kwam regelen voor zijn aanstaande huwelijk met Hatice Cengiz. Hij werd er opgewacht, gedood en in stukken gesneden. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Saudi-Arabië heeft in december acht mensen berecht, van wie er vijf tot de dood zijn veroordeeld. Al-Qahtani en Al-Asiri werden vrijgesproken.

AFPReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.