Proces tegen Catalaanse separatisten afgelopen: ten vroegste eind juli verdict

Mensen bekijken de getuigenis van de voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras op een groot scherm in Barcelona.
AFP Mensen bekijken de getuigenis van de voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras op een groot scherm in Barcelona.
In Spanje is na vier maanden het historische proces tegen twaalf Catalaanse separatisten geëindigd. Bijna alle beklaagden riepen in hun slotpleidooien voor het Hooggerechtshof in Madrid op tot dialoog en een politieke oplossing voor het conflict in de noordoostelijke regio van Spanje. 

Een uitspraak wordt ten vroegste eind juli verwacht, maar het is ook niet uitgesloten dat die pas in september of oktober bekend wordt gemaakt.
Sinds 12 februari staan twaalf Catalaanse separatistische leiders voor het Spaanse Hooggerechtshof terecht. Zij zitten in de beklaagdenbank voor de organisatie van een door de Spaanse justitie verboden referendum over zelfbeschikking, gevolgd door een onafhankelijkheidsverklaring in oktober 2017.

De gevangen Catalaanse politici (vlnr) Raul Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Josep Rull en op de onderste rij Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa en Jordi Sanchez.
AFP De gevangen Catalaanse politici (vlnr) Raul Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Josep Rull en op de onderste rij Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa en Jordi Sanchez.

Bij afwezigheid van de toenmalige Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont, die in ons land in ballingschap verblijft, is gewezen viceminister-president Oriol Junqueras de hoofdbeklaagde op het proces. Hem hangt de zwaarste straf boven het hoofd: 25 jaar cel.

De voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras legt een verklaring af in de rechtbank.
REUTERS De voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras legt een verklaring af in de rechtbank.

“Kiezen voor dialoog en onderhandelingen”

"Het beste voor ons allen, voor Catalonië en Spanje, is dat we in deze kwestie terug voor de dialoog en onderhandelingen kiezen", verklaarde Junqueras in zijn slotbetoog. Stemmen kan geen misdaad zijn, luidde het. "Met onderdrukking en het gebruik van geweld zal je de mensen die op vreedzame wijze streven naar een Catalaanse republiek niet overtuigen", waarschuwde op zijn beurt voormalig Catalaans minister van Buitenlandse Zaken, Raul Romeva.

De Catalaanse regionale president Quim Torra bestempelde het proces woensdag als een "farce" en een "monsterlijke onrechtvaardigheid". "Spanje heeft het internationaal recht geschonden", zei Torra, eraan toevoegend dat zijn regering zal blijven werken aan een onafhankelijk Catalonië.
Alles samen werden op het mammoetproces bijna 600 getuigen gehoord, onder wie de vroegere conservatieve premier Mariano Rajoy.

Mensen houden onafhankelijkheidsvlaggen en portretten van de gevangen politici omhoog in Catalonië tijdens een pro-onafhankelijkheidsdemonstratie.
AFP Mensen houden onafhankelijkheidsvlaggen en portretten van de gevangen politici omhoog in Catalonië tijdens een pro-onafhankelijkheidsdemonstratie.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • michel goethals

    geef ze allen 25 jaar.....eerst en vooral zijn ze spanjaard en dus moeten zij onderhandelen met Spanje......en niet zo maar doen....ze hebben de potten gebroken dus moeten ze betalen

  • Lilianne Van Neylen

    Schandalig in het zogenaamde “vrije Europa” ! Ondertussen mogen ook de leiders van Polen, Hongarije en consoorten de ketting aan de democratie leggen en regeren ze daar als dictators. “Europa” wordt ziek door de schuld van vetbetaalde non-leiders!