Proces tegen agente die zich van appartement vergiste en bewoner doodschoot: “Ze was afgeleid door sexting met haar collega”

Ex-agente Amber Guyger wordt beschuldigd van moord.
REUTERS Ex-agente Amber Guyger wordt beschuldigd van moord.
De dood van de 26-jarige boekhouder Botham Jean begin september vorig jaar in Dallas deed heel wat stof opwaaien. Agente Amber Guyger (31) vergiste zich naar eigen zeggen van appartement toen ze na haar dienst thuiskwam. Ze zag de rechtmatige bewoner, Botham Jean, aan voor een indringer en schoot hem dood. Guyger werd aangeklaagd voor moord. Op haar proces kwam naar boven dat de agente was afgeleid omdat ze aan het sexten was met een van haar collega’s.

Amber Guyger had er die zesde september 2018, naar eigen zeggen, een shift van 15 uur opzitten toen ze, nog in uniform, haar appartementsblok betrad. Per ongeluk parkeerde ze een verdieping hoger dan waar haar eigen woning was. Ze stapte naar het appartement waarvan ze overtuigd was dat het wel degelijk het hare was. De deur stond op een kier en de agente dacht dat er een indringer in haar appartement zat. Ze zag iemand en vuurde. Ze raakte de bewoner, Botham Jean, die daarna aan zijn verwondingen bezweek.

Amber Guyger werd eerst aangeklaagd voor doodslag. Ze werd ook ontslagen bij de politie. Daarna werd de kwalificatie verhoogd naar moord, omdat Guyger op het moment van schieten, volgens de openbare aanklager, bewust op Jean schoot om hem te doden. Haar zwaar gemediatiseerde proces is gisteren van start gegaan en zou naar verwachting twee weken duren. Guyger beweert nog altijd dat de dood van Jean een ongeluk was en dat ze uit zelfverdediging handelde, weliswaar gebaseerd op haar eigen vergissing.

Amber Guyger.
AP Amber Guyger.

Volgens de aanklagers was Amber Guyger helemaal niet zo moe als haar advocaten beweerden. Ze zou die avond ook afgeleid geweest zijn omdat ze met haar collega bij de politie van Dallas, Marin Rivera, aan het sexten was. De twee hadden destijds een relatie. Blijkbaar verwijderden ze later de seksueel getinte berichten, volgens de aanklagers. Rivera en Guyger hadden elkaar onder meer gestuurd dat ze beiden “supergeil” waren die avond. Ze hingen ook zestien minuten lang met elkaar aan de telefoon toen Guyger op weg was naar haar appartement.

De aanklagers maakten er overigens een punt van dat ze verschillende signalen had genegeerd waaruit ze had kunnen afleiden dat ze op de verkeerde verdieping aanbeland was. De meest opvallende waarschuwing was de felrode deurmat voor het appartement van slachtoffer Botham Jean. Zelf had Guyger niet eens een mat voor haar deur. Uit het ballistiek onderzoek bleek nog dat Jean zich in gehurkte positie bevond toen Guyger hem raakte. De agente zou zich vervolgens totaal niet bekommerd hebben om de stervende man.

Procureur Jason Hermus toont de rode deurmat van Botham Jean aan de jury.
AP Procureur Jason Hermus toont de rode deurmat van Botham Jean aan de jury.

De verdediging argumenteerde op haar beurt dat de tijdelijke seksuele relatie tussen Guyger en Rivera niks met de dodelijke schietpartij te maken had en noemde het belang daarvan voor de dood van Botham Jean “absurd”. Volgens haar advocaten lag een ongelukkige samenloop van omstandigheden aan de basis van Jeans vroegtijdige dood.

Het lot van Amber Guyger, die normaal gezien zelf ook nog aan het woord zal komen tijdens het proces, ligt uiteindelijk in handen van de jury. Ze riskeert levenslang. Wordt vervolgd.

Jason Hermus met een foto van slachtoffer Botham Jean.
AP Jason Hermus met een foto van slachtoffer Botham Jean.
Martin Rivera, de politiepartner van Amber Guyger. De twee hadden ook een tijdje een seksuele relatie.
AP Martin Rivera, de politiepartner van Amber Guyger. De twee hadden ook een tijdje een seksuele relatie.
Allison Jean, moeder van slachtoffer Botham Jean.
AP Allison Jean, moeder van slachtoffer Botham Jean.
Allison Jean.
AP Allison Jean.
Amber Guyger.
AP Amber Guyger.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  "Ze zag iemand en vuurde": typisch! Eerst (dood)schieten, dan pas vragen stellen.

 • Willy Govaert

  Typisch America !!

 • Marie Christine Demuynck

  Bizar, een agente die haar eigen buur niet herkent?

 • Hans Oomen

  Echt wel schuldig !! Iedereen herkend toch zen eigen woonst ... een heel bizar verhaal en die agente is degelijk schuldig iemand vermoorden in zen eigen huis en dan met uitvluchten komen , dacht dat ik er zelf woonde levenslang moet je krijgen jullie staan in voor onze Veiligheid ! Maar nee je was niet aan het werk dus je bent op die moment burger . Had je dan niet om bijstand kunnen bellen of iets degelijks maar nee gelijk schieten !!

 • Miguel Quidouce

  Als deze moordenares geen gepaste straf krijgt, vind ik het maar normaal dat ze daar ook op de flikken beginnen te schieten! Moord = Moord, ongeacht welke functie / Job je uitoefent! Als ze deze vrouw er met een lichte straf vanaf laten komen, moeten ze alvast niet raar opkijken als er morgen 5 politieagenten vermoord worden.