Proces rond vermoorde halfbroer van Kim Jong-un gaat door: "Bewijzen genoeg"

De Vietnamese Doan Thi Huong (links) en Indonesische Siti Aisyah (rechts) worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade.
EPA De Vietnamese Doan Thi Huong (links) en Indonesische Siti Aisyah (rechts) worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade.
Het proces van de twee vrouwen die beschuldigd worden van de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt voortgezet, nadat een Maleisische rechter vandaag heeft geoordeeld dat er voldoende bewijzen tegen hen zijn. De rechter had ook kunnen beslissen om de vrouwen vrij te laten.

De rechtbank in de stad Shah Alam nam de beslissing na het aanhoren van de argumenten van het parket. Rechtbankvoorzitter Azmi Ariffin verklaarde dat de bewijzen tegen de Indonesische Siti Aisyah en de Vietnamese Thi Huong voldoende zijn om de beschuldiging van moord met voorbedachten rade te behouden.

De rechter zei dat het mogelijk gaat om een politieke moord, en niet om een grap. Het duo pleit onschuldig. 

Vergiftigd met zenuwgas

De twee vrouwen worden ervan beschuldigd Kim Jong-nam op 13 februari te hebben vergiftigd met het het zenuwgas VX op de luchthaven van Kuala Lumpur. Kims halfbroer bezweek kort na de aanval.

De rechter zei ook dat de vier Noord-Koreaanse verdachten die op de dag van de moord Maleisië ontvluchtten, niet gewoon omstaanders waren. Hoewel ze Kim niet konden aanraken, zijn er voldoende aanwijzingen dat ze deel uitmaakten van een "goed geplande samenzwering" met de vrouwen. 

Tijdens de zitting werden ook videobeelden getoond waarop te zien is hoe twee mannen het duo een vloeistof overhandigden kort voor de moord. De vrouwen hebben altijd beweerd dat ze op de bewuste dag dachten dat ze meededen aan een tv-programma met verborgen camera.

Noord-Korea

Van bij het begin heeft Zuid-Korea Noord-Korea ervan beschuldigd achter de moord te zitten, maar het land zelf ontkent dat. Kim Jong-nam stond bekend als een felle criticus van zijn halfbroer.

Er werd nog geen datum vastgelegd voor het vervolg van het proces. Als ze schuldig bevonden worden, riskeren de vrouwen de doodstraf.

De Indonesische Siti Aisyah.
REUTERS De Indonesische Siti Aisyah.
De Vietnamese Doan Thi Huong.
REUTERS De Vietnamese Doan Thi Huong.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.