Proces over terreuraanslag op Charlie Hebdo gaat 4 mei 2020 van start

Op 7 januari 2015 werden bij de aanslag op Charlie Hebdo twaalf mensen gedood. Er werden elf medewerkers van het magazine omgebracht, onder wie vijf tekenaars. Voorts werd nog een politieagent doodschoten
AFP Op 7 januari 2015 werden bij de aanslag op Charlie Hebdo twaalf mensen gedood. Er werden elf medewerkers van het magazine omgebracht, onder wie vijf tekenaars. Voorts werd nog een politieagent doodschoten
Het assisenproces over de terreuraanslagen van januari 2015 in Frankrijk, de eerste van een golf van jihadistische aanslagen in het land, is voor de periode van 4 mei tot 10 juli 2020 in Parijs gepland, zo is vandaag van advocaten en van een gerechtelijke bron vernomen.

Veertien verdachten moeten voor een speciaal hof van assisen verschijnen dat om logistieke redenen op de rechtbank van Parijs aan porte de Clichy plaatsvindt en niet zoals gebruikelijk op het eiland Île de la Cité. 

Ze worden verdacht van het verlenen van logistieke steun aan de broers Kouachi en aan Amédy Coulibaly, de daders van de aanslagen op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. Daar werden op 7 januari 2015 twaalf mensen gedood. Er werden elf medewerkers van het magazine omgebracht, onder wie vijf tekenaars. Voorts werd nog een politieagent doodschoten. 

Daders doodgeschoten

Nog een dag later doodde Coulibaly vier joodse mannen in Hyper Cacher, een joodse supermarkt in het oosten van de Franse hoofdstad. Coulibaly werd doodgeschoten na een inval van de politie. Ook de broers Chérif en Saïd Kouachi, werden twee dagen later door de ordediensten gedood in een drukkerij in Dammartin-en-Goële, waar zij zich hadden verschanst.

Drie beschuldigden ‘vermist’ 

De veertien beschuldigden worden berecht door een speciaal hof van assisen, dat enkel uit magistraten bestaat, maar drie van de beschuldigden zullen ontbreken op het appel. Volgens verscheidene bronnen lieten de drie het leven in Irak of Syrië, maar hun dood werd nooit officieel bevestigd en er loopt een aanhoudingsbevel tegen hen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean-Pierre Vercruysse

    Vreselijk aanslagen in 2015. Proces gaat van start in 2020 = 5 jaar nadien! Soms stellen we ons wel vragen over de gerechtswerking!!!