Problemen met dronken skiërs in Oostenrijk: “Ze komen van overal, tot laat in de nacht”

Een stomdronken skiër kruipt over de piste terwijl die platgereden wordt door een pistenbully.
Screenshots Orf Een stomdronken skiër kruipt over de piste terwijl die platgereden wordt door een pistenbully.
Een manager en een arts van het skigebied Grossarl in Oostenrijk hebben ontslag genomen omdat ze niet langer kunnen aanzien hoe dronken skiërs ’s avonds vanuit hogergelegen hutten naar beneden skiën. “De situatie is ondraaglijk”, klinkt het. De druppel die de emmer deed overlopen, is een incident waarbij een slapende man op de piste bijna overreden werd door een pistenbully.

De technische manager van het skigebied diende eind januari zijn ontslag in. Hij werd daarin gevolgd door een arts. Zoals wel vaker in Oostenrijk, zijn in Grossarl hogergelegen berghutten waar vakantiegangers in de après-ski duiken. Daar drinken ze vaak veel alcohol.

Pas als ze zon al lang achter bergen is gezakt, keren de dronken skiërs terug naar het dorp. Sommigen roekeloos, anderen met vallen en opstaan, de ergste gevallen al kruipend. Vaak is het dan echter al donker en rijden bergdiensten met zwaar materiaal om de pistes tegen de volgende dag weer glad te strijken.

Slapende man

Die combinatie van dronken skiërs en pistenbullys, blijkt levensgevaarlijk. “Op 26 december lag een dronken skiër op de piste te slapen”, zegt Josef Gruber van het skigebied Grossarl. “De bestuurder van een pistenbully zag plots een man liggen en dacht dat hij die overreden had.” 

"De situatie is ondraaglijk", zegt Josef Gruber van het skigebied Grossarl.
Screenshot Orf "De situatie is ondraaglijk", zegt Josef Gruber van het skigebied Grossarl.

Dat was gelukkig niet het geval, maar het scheelde geen haar. “Elke keer wanneer hij nu over een blok ijs rijdt, denkt hij dat hij iemand heeft doodgereden.” De psychologische en emotionele last voor zijn personeel is groot. Hij vraagt zich ook af wie juridisch verantwoordelijk zal zijn, wanneer er een dode valt.

“Ze komen van overal”

Gruber zegt geen bepaalde après-skihutten te viseren. “Ze komen van overal, tot heel laat in de nacht. Er zijn bijna elke week gewonden.” Veel valpartijen, zo blijkt. Soms ook ongevallen met skiërs die tegen stalen kabels knallen waaraan sneeuwruimers zich naar boven hijsen.

Een sluitingsuur voor de berghutten blijkt geen optie, omdat vakantiegangers er ook kunnen overnachten. Het skigebied eist dat de gemeente strenger toeziet op het verbod om de pistes ‘s avonds nog te gebruiken. Dat blijkt in de praktijk echter moeilijk haalbaar. De gemeente en de uitbaters van het skigebied proberen nu samen te zoeken naar oplossingen.

Grossarl maakt deel uit van hetzelfde skigebied als Dorfgastein en ligt in het district Sankt Johann im Pongau, in Salzburgerland.
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan DEJONGHE

  dat drinken is van alle tijden enkel de mens had vroeger de middelen niet om op rijs te gaan enz vroeger zaten de cafés vol van het werkvolk na het werk tot midden in de nacht was ook het enige vertier wat ze hadden met ramzalige gevolgen als ze thuis kwamen en de moeder met de deegrol klaarstond

 • Frank Brackx

  Net terug van Les 2 Alpes, daar was er een skibar op + 2000m met DJ en alles erop en eraan. Wel op 16u50 werd de muziek daar stilgelegd en kwam de security u vriendelijk vragen om te vertrekken. Wilde je verder nog een pint pakken moest je eerst naar beneden skieën, Kunnen ze in Oostenrijk mss eens copiëren,

 • Elsje Verschuren

  Op ORF toonde ze net dat er veel controles zijn wegens het benutten van alcohol in skigebieden.

 • Gino Sinnesael

  De dag van vandaag me moet alles "een uitdaging" zijn. Hoe gevaarlijker, hoe liever. Kijk maar eens naar de "bucket lists" van jongeren. Dat ze zichzelf - en anderen! - daarbij in gevaar brengen, daar denken ze niet aan. Dat is voor "ouwe mensen".

 • Christina Peeters

  De decadentie voorbij