Pro-Russische partij wint verkiezingen in Letland

Vjaceslavs Dombrovskis, leider van de partij Harmonie, brengt zijn stem uit in de Letse hoofdstad Riga.
AP Vjaceslavs Dombrovskis, leider van de partij Harmonie, brengt zijn stem uit in de Letse hoofdstad Riga.
Bij de parlementsverkiezingen in Letland heeft de huidige regeringscoalitie zijn meerderheid verloren. Dat maakte de kiescommissie in de nacht van zaterdag op zondag bekend, na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen. De overwinnaar is zoals verwacht de centrum-linkse, pro-Russische partij Harmonie, die zo'n 20 procent van de kiezers achter zich kreeg.

De Unie van boeren en groenen van premier Maris Kucinskis haalt slechts 10 procent. Ook diens beide coalitiepartners moeten zware verliezen incasseren. 

Het is nog onduidelijk met wie Harmonie een coalitie op de been zal kunnen brengen. Waarschijnlijk is dat met het populistische KPV LV. 

De verkiezingsuitslag bezorgt alvast de Europese Unie kopzorgen. De pro-Russische partij is niet gekant tegen het lidmaatschap van de EU of van de Navo, maar wil wel nauwere banden onderhouden met Rusland. 

Ongeveer een kwart van de Letse bevolking behoort tot de Russisch-sprekende minderheid.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos beverke

  Eertijds werden tienduizenden Letten door het sovjet regime gedeporteerd en vervangen door Russen.Kolonisatie van bezette gebieden was toen schering en inslag!

 • Daan Roos

  Hoewel de regeringen van de Baltische staten anti Russisch zijn, blijven ze toch profiteren van de (zeer) goedkope elektrische stroom uit Rusland. Zij hebben geen tekort aan elektrische stroom!

 • Danny Maenhaut

  Zou er geen Russische inmenging geweest zijn, beïnvloeding ? of computers gehackt ?

 • Francinne Declerque

  Mooi, kan ook Letland terug ingelijfd worden door Rusland. Wat een geblunder van de eu om Russische enclaves in te willen lijven, enkel uit strategisch oogpunt.

 • Marc Verdonck

  Er komt beweging tegen het het geldverslinterde en corrupte europa wat enkel goed is voor tweederangspolitici die in hun eigen land niet meer aan de bak komen.