Pro-Koerdische kandidaat doet vanuit gevangenis gooi naar Turks presidentschap

Aanhangers van de HDP met een foto van Selahattin Demirtas tijdens een demonstratie vorige maand.
EPA Aanhangers van de HDP met een foto van Selahattin Demirtas tijdens een demonstratie vorige maand.
De pro-Koerdische HDP heeft vandaag gewezen partijleider Selahattin Demirtas naar voren geschoven als kandidaat voor de vervroegde presidentsverkiezingen in Turkije. Demirtas zal zijn campagne wel moeten voeren vanuit de gevangenis, waar hij momenteel opgesloten zit op verdenking van terrorisme.

HDP, de op een na grootste oppositiepartij van het land, wil de campagne voor de verkiezingen van 24 juni vrijdag op gang schieten. Dat zal gebeuren met evenementen in Istanboel en in de Koerdische metropool Diyarbakir.

Al duizenden partijleden opgepakt

Demirtas is een van de negen HDP-parlementsleden die in november 2016 opgepakt werd bij een grote politieactie, op verdenking van terrorisme. De Turkse regering zegt dat de opgepakte HDP-leden banden hebben met de gewapende Koerdische beweging PKK. Intussen zijn in totaal al duizenden partijleden opgepakt. 

In een bijdrage aan de regeringskritische krant Cumhuriyet zet Demirtas zijn kandidatuur kracht bij door te stellen dat de komende verkiezingen van groot belang kunnen zijn voor de Turkse politiek van de komende tien jaar. Ofwel zal het "autoritaire eenmansregime zijn definitieve overwinning uitroepen" en "veranderen in een volledige dictatuur", ofwel zal de strijd om democratie worden versterkt, zo schrijft hij.

Grondwetswijziging

De winnaar van de komende presidentsverkiezingen zal voor het eerst gebruik kunnen maken van de uitgebreide bevoegdheden die hem werden toegekend door het vorig jaar georganiseerde referendum. Demirtas heeft zich altijd gekant tegen de grondwetswijziging waarmee Turkije de overgang van een parlementair naar een presidentieel systeem maakt. 

Bij de vorige presidentsverkiezingen, in augustus 2014, was Demirtas ook al de kandidaat van de pro-Kroerdische partij. Hij haalde toen 9,8 procent van de stemmen. 

REUTERS5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daan Tielens

  Ze zeggen wel dat erdogan een dictator is terwijl een terreurverdachte vanuit de gevangenis mee kan doen aan de presindentverkiezingen. Zo een democratie zullen jullie europeanen nookt van jullie leven kunnen zien hier in europa

 • LYDIA WILLEKENS HUYGENS

  Hopelijk krijgt die onterechte gevangene een massa stemmen van slimme turken

 • Ben Sen

  Op 1 na grootste partij??? 4de grootste met amper 10,5 procent.

 • jos beverke

  Tarik Akan,er zitten meer Turkse Erdogan spionnen in het westen dan westerse spionnen in Turkije !Met dat verschil dat hier in het westen terreur"verdachten" niet opgesloten zitten zolang er geen bewijzen zijn en dat journalisten en burgers hier andere opinies kunnen hebben over het beleid zonder daarvoor tussen vier muren opgesloten te worden !

 • Tarik Akan

  Beperking van vrijheden? Dictator? Niet dus! Zelfs een van terreur verdachte gevangene mag vanuit de gevangenis meedoen aan de democratische verkiezingen in TR. Desalniettemin hoop ik dat een vaderlandlievende kandidaat of kandidate het haalt. Geen terrorist, geen uitverkoper van nationale belangen en zeker geen westers (s-)pion.