Privacy? Londense politie test camera’s met gezichtsherkenning en deelt meteen boete uit aan man die gezicht verbergt

De voorbijganger verborg zijn gezicht in zijn trui.
BBC De voorbijganger verborg zijn gezicht in zijn trui.
Officieel zijn mensen die liever niet gefilmd worden “niet méér verdacht dan anderen”, maar toch kreeg een man bij een test met automatische camera’s met gezichtsherkenning al meteen een boete van de Londense politie omdat hij zijn gezicht verborg in zijn trui. De politie in het Verenigd Koninkrijk voert steeds meer experimenten uit met camera’s op straat, en dat roept vragen op rond privacy.

Het was de BBC die het voorval eerder dit jaar toevallig op beeld kon vastleggen tijdens een reportage over de test. De reportage wordt deze week uitgezonden. Te zien is hoe de politie in het oosten van Londen een busje parkeert met daarop camera’s die in staat zijn de gezichten van voorbijgangers te scannen en er de ‘verdachte individuen’ uit te halen. Maar daar komt al snel protest tegen. Een man die in het voorbijwandelen zijn gezicht in zijn trui verbergt, wordt door de aanwezige agenten staande gehouden. Volgens hem heeft hij het recht zijn gezicht niet te laten scannen, maar daar denkt de politie duidelijk anders over.

De man wordt aan de kant gezet en krijgt voor zijn protest - waarbij hij de agenten ook vertelde “op te rotten” - uiteindelijk een boete van 90 pond (+- 103 euro). Ook nemen de agenten ook zelf foto’s van hem. Omstaanders die vragen waarom de man wordt tegengehouden, krijgen te horen dat dat gebeurt omdat hij “voorbijwandelt terwijl hij zijn gezicht met opzet verbergt”. “Dat geeft ons een reden om hem te stoppen en te controleren.”

De man die de boete kreeg, zegt dat hij op de hoek van de straat een bord zag dat waarschuwde dat er camera’s hingen, en dat hij zijn trui hoger trok - “Het is ook gewoon koud” - waarna hij staande werd gehouden. “Ik zei de agent op te rotten. Ik wil niet dat mijn gezicht ergens opduikt. Als ik mijn gezicht wil verbergen, zal ik mijn gezicht verbergen. Het is toch niet aan hen om mij dat te verbieden?”

“Hij trok gewoon zijn trui wat hoger, hield zijn gezicht naar beneden en wandelde voorbij”, zegt ook de actiegroep Big Brother Watch aan The Independent. “Er was helemaal niets verdacht aan heb. Je hebt het recht de camera’s te ontwijken en je gezicht te bedekken.”

“Drie mensen gearresteerd”

De politie verdedigde de aanpak en zegt dat de man de boete kreeg wegens zijn agressief gedrag. Op de testdag konden in totaal drie mensen worden gearresteerd omdat ze gezocht en herkend werden, zegt de politie. “Wij moeten alle technologie onderzoeken die mensen veiliger kan houden en die politiewerk efficiënter kan maken. We zijn ons wel degelijk bewust van een aantal zorgen die opgeworpen worden. Deze experimenten zijn er net om die zorgen te onderzoeken en te kunnen kijken hoe we mensenrechten beter kunnen garanderen, maar tegelijkertijd de bevolking beter kunnen beschermen.”

Automatische gezichtsherkenning is een technologie die bij de Britse politie steeds vaker wordt ingezet. De Amerikaanse stad San Francisco verbood eerder deze week daarentegen als eerste de technologie voor politie en andere overheidsdiensten. De software is nog te gevoelig voor fouten en het gebruik is een inbreuk op de privacy van de inwoners van de stad, luidde de redenering.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudi Swinnen

  Ik woon al geruime tijd in Thailand en het het hangt hier vol met veiligheidscamera s . Het grote verschil met Europa is dat 95 % daders van criminele acties hier binnen de 2 dagen zijn opgepakt , Gaat het nu om vluchtmisdrijf , roofoverval , moord , spuiters van graffiti . Alles . Het geeft me een veilig gevoel , en wie niets te verbergen heeft zal het met me eens moeten zijn . Criminelen worden hier niet beschermd .

 • Peter Janssens

  Privacy stopt waar veiligheid begint. Zo simpel zou het moeten zijn.

 • Kenny Vanslambrouck

  Dirk van Brussel, het is eerder van ook al ben ik correct, ik heb het recht mijn gezicht te verbergen wanneer ik dat wil.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Ramon, zo kan je veel verzinnen. iemand die correct is hoeft zich niet te verbergen. en als je door ziekte niet buiten mag komen, dan kom je niet buiten.

 • lucien lemahieu

  en binnen kort zijn we chinezen.