Prins Bernhard bezit 102 panden in Amsterdam, andere belegger zelfs meer dan 500

ANP
De woningmarkt in Amsterdam wordt gedomineerd door het grote geld. Rijke ondernemers, vermogende families, pensioenfondsen tot zelfs de Nederlandse prins Bernhard bezitten tientallen huizen in de stad. Vaak gaat het om professionele beleggers die aangetrokken worden door de alsmaar stijgende huizenprijzen, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse krant Het Parool.

Ruim twintig particulieren hebben elk meer dan honderd huizen of bedrijfspanden in de stad. Onder hen is volgens de krant ook prins Bernhard jr., neef van koning Willem-Alexander, die 102 panden zou bezitten. Eén persoon bezit zelfs meer dan 500 panden. Volgens Het Parool is inmiddels één op de acht woningen in Amsterdam opgekocht door beleggers. Zij delen de huizen veelal op in kleinere appartementen, om door te verhuren. 

De dominantie van het grote geld baart het beleid zorgen. Volgens stadsgeograaf Cody Hochstenbach prijzen de beleggers particulieren die een huis willen kopen om er te gaan wonen uit de markt. Bovendien leidt grootschalige verhuur tot veel verhuizingen en minder samenhang in buurten. De Amsterdamse gemeenteraad heeft een onderzoek en maatregelen gevraagd.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Paul Boutsen, met 'pfft' kom je niet ver.

 • Wim senecaut

  Hij werkt voor zijn geld,krijgt niets van de staat.

 • Jan Paling

  Nu gaan ze er iets aan doen. Die mannen hun huizen afpakken en aan Krakers geven? Misschien een idee voor onze Daniël, niet?

 • Jos Vaneerdewegh

  Met werken is het echt niet te doen Dat zie je maar weer.

 • Paul Boutsen

  Pfft en dan nog? In Belgie worden die met toelating van het stadsbestuur toch gekraakt.