Primeur: zwarte veteraan wordt officiële assistent van Britse Queen

YouTube
Queen Elizabeth heeft een majoor van Ghanese afkomst benoemd tot 'equerry', de persoonlijke assistent van de vorst. Majoor Nana Kofi Twumasi-Ankrah zal vanaf dit najaar de Queen begeleiden bij officiële bezoeken en audiënties. Het is de eerste keer dat een zwarte man de rol vervult.

Na het pensioen van haar echtgenoot prins Filip in de herfst zal majoor Twumasi-Ankrah waarschijnlijk de meest zichtbare man zijn aan de zijde van de Queen. De majoor, TA voor de vrienden, is 38 jaar oud en vocht enkele jaren geleden in Afghanistan. Hij vertelt dat hij nooit had durven dromen dat hij ooit de cavalerie zou leiden. Zijn benoeming bewijst volgens hem dat culturen in het Verenigd Koninkrijk zich nu echt beginnen te vermengen.

De equerry is één van de belangrijkste rollen in de Britse hofhouding. Vroeger was hij verantwoordelijk voor de koninklijke stallen, 'equerry' betekent 'stalmeester', maar tegenwoordig is de equerry de vertrouweling en persoonlijke assistent van de vorst. Dat een zwarte man de positie nu krijgt is een absolute primeur voor het Verenigd Koninkrijk.