Primeur voor Luxemburg: land maakt als eerste ter wereld openbaar vervoer gratis

Xavier Bettel.
AFP Xavier Bettel.
In Luxemburg kunnen mensen vanaf aankomende zomer gratis met de tram, de trein en de bus. Onder leiding van minister-president Xavier Bettel, die onlangs herkozen werd voor een tweede termijn, is de regering van plan om meer aandacht te besteden aan het milieu.

Het land heeft 600.000 inwoners, maar bijna 200.000 mensen komen dagelijks vanuit Frankrijk, België en Duitsland de grens over omdat zij in Luxemburg werken.

Luxemburg Stad, de hoofdstad van het land, lijdt al jaren onder files en verkeersopstoppingen. Er wonen 110.000 mensen, maar zeker 400.000 mensen komen dagelijks de stad in om daar naar hun werk te gaan. Automobilisten in de hoofdstad brachten in 2016 gemiddeld 33 uur uur door in de file, aldus een onderzoek dat wordt aangehaald door The Guardian.

Betaalbaar openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is in Luxemburg al erg betaalbaar: voor een reis van maximaal twee uur moet twee euro worden neergeteld. Binnen dat tijdsbestek kan men, gezien de beperkte afmetingen van het land, bijna overal komen. Eerder dit jaar werd besloten dat kinderen en jongeren onder de 20 niet meer hoefden te betalen voor het openbaar vervoer. 

De puntjes moeten wat betreft de nieuwe regeling nog wel op de i worden gezet: de regering weet bijvoorbeeld nog niet wat er gaat gebeuren met eerste- en tweede klas coupés in treinen, als het openbaar vervoer straks gratis is.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert De Meulder

  Met die sluikse slogan heeft de SPA met wijlen dr.Stevaert vroeger ook de verkiezingen gewonnen.Een bus kan niet gratis rijden.Zeg gewoon,ge moet niet direckt aan de chauffeur betalen maar we zullen het doorrekenen op uw belasting brief of waren al die chauffeurs vrijwilligers en reden die bussen al op water ipv mazout.

 • didier vandevyver

  uitstekende maatregel om het fileleed op te lossen, maar in Vlaanderen doet men er niets aan ...hier zijn de files de algemene regel door het bezit van bedrijfswagens te promoten. Vier ministers van mobiliteit die er niets van terecht brengen behalve veel geld kosten aan de gemeenschap. Wanneer wordt mobiliteit uitsluitend een bevoegdheid van het federale.

 • Walter Decock

  Mooi, maar de belastingbetaler zal er hoe dan ook voor opdraaien. Natuurlijk zal er heel wat personeel kunnen afvloeien. Benieuwd hoe de vakbond hierop zal reageren. Droom maar verder, gratis bestaat echt niet!

 • Emile De Smedt

  Aanlokkelijk maar.Wie zal sponseren.De burger natuurlijk.Kan best dat Luxenburgers een betere politiek voeren.Ooit was er Benelux met goede resultaten maar een Europese draak denkt er anders over.Maar wie gratis zegt moet weten dat enkel vogels gratis door lucht zweven.Ons gaat men gebakken lucht verkopen.

 • emiel wouters

  En nu nog de prijzen aan de pomp drastisch verhogen. want mijn auto mijn vrijheid. Awel dan moet je voor je vrijheid ook de prijs van die dure brandstof betalen. je kan niet alles hebben gratis vervoer een auto en brandstof die goedkoper moet zijn dan water. ik rij dus ik betaal of ga te voet.