Primeur in Nederland: Rotterdam krijgt mogelijk allereerste rookvrije straten

ANP
Rotterdam krijgt mogelijk als eerste plaats in Nederland twee straten waar helemaal niet meer mag worden gerookt. Het Erasmus MC, Erasmiaans Gymnasium en Hogeschool Rotterdam willen de sigaret uit hun buurt verbannen.

"Wij hebben last van rondslingerende peuken en denken aan de gezondheid van de 30.000 studenten, scholieren, patiënten en medewerkers die hier dagelijks zijn", zegt Ahmet Olgun van de Hogeschool Rotterdam.

Om te voorkomen dat de ene instelling rokers wegstuurt naar het terrein van de buren of naar straten waar ze alle drie aan liggen, bundelen het ziekenhuis, de middelbare school en hogeschool hun krachten. Hun wens is één grote rookvrije zone op de Zimmermanweg (bij metrostration Dijkzigt), de Wytemaweg en de hoek van Museumpark. Patiënten, studenten en medewerkers moeten dan eerst een stuk wandelen om te roken.


Voor patiënten van het Erasmus MC staat een veelgebruikt rookhok nu nog een paar meter van de hoofdingang. Of er een andere rookplek voor in de plaats komt - eventueel aan de andere kant van het ziekenhuis - wil het Erasmus MC niet zeggen.

Vlak voor de zomervakantie stuurden de drie instellingen een brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. "We kunnen het roken op onze eigen terreinen beperken, maar voor regels en handhaving in de openbare ruimte hebben we zijn steun hard nodig", zegt Olgun. "Al denken wij dat het een kwestie van gewenning is. Vroeger mocht op veel werkplekken gerookt worden, nu haalt niemand dat nog in zijn hoofd. Níét roken is de nieuwe norm."

Welwillend

De gemeente staat zeer welwillend tegenover het verzoek. "Rotterdam loopt voorop met anti-rookmaatregelen, dit is daar een goed voorbeeld van. We hebben eerder al aan het Rijk advies gevraagd over hoe we een rookverbod in de APV kunnen inpassen", zegt beleidsambtenaar Kees van Veldhuizen. 

Alleen Groningen en Amstelveen hebben al een rookverbod in de APV staan, maar dat is nog niet ingezet voor hele straten, weet Tom Voeten van anti-rookorganisatie Clean Air Now. "Rotterdam zou daarmee de eerste zijn.''

Het ziekenhuis en de scholen willen het gebied zo snel mogelijk rookvrij maken, maar wachten op het besluit van de gemeente. Hogeschool Rotterdam start na de vakantie wel al zelf met een algeheel rookverbod op haar terrein.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Schoensetters

  Na rookvrije straten misschien ook ademvrije straten inrichten. Dan heb ik geen last meer van verzuurde adem. Voor de goeie orde: ik ben niet roker. Hoe belachelijk allemaal.

 • moni van turnhout

  joepie dan kun je ook terrasjes doen zonder rook hoop dat in Belgie ook

 • Hugo Van Vlaanderen

  Lesley Huyens, al die niet rokers zouden na het rookverbod ook naar café gaan? Het enige resultaat is reeds 2000 cafés gesloten en geen enkele niet roker gezien op café.

 • magda de munck

  Schaf dan gewoon de verkoop van sigaretten af, het is het één of het ander. De staat wil maar al te graag de acceinzen inkaseren, maar een sigaret opsteken, hola! Bdw schaf meteen ook de kauwgom af, de straten plakken er ook vol van.

 • Hilda Wauters

  Ik ben zelf geen roker, maar kan wel verdragen dat iemand die een sigaretje rookt op straat. Hij of zij moet dan wel hun peuk als er iets voorzien is, daar indoen. Of met een doosje de peuken mee naar huis nemen en ze daar op de juiste plaats deponeren. Bij wegwerpen op straat een flinke boete. Maar straten rookvrij maken gaat te ver. Trouwens zij die roken kennen het risico ervan.