Primeur in Frankrijk: museum opent deuren voor nudisten

Palais de Tokyo
REUTERS Palais de Tokyo
Nudisten aller landen beleefden zaterdag een hoogdag. Niet enkel was het Internationale Dag van het Naakt Tuinieren, daarenboven zette het Parijse museum Palais de Tokyo zijn deuren open voor nudisten. Het was de eerste keer in Frankrijk dat dat gebeurde. 161 kunstliefhebbers gingen in op de uitnodiging en gingen gratis en in adamskostuum een kijkje nemen. 

Het evenement werd georganiseerd door de Parijse naturistenvereniging (ANP). Om niemand voor de borst te stoten, vond het event plaats voor de normale openingstijden. “Het is een volgende stap richting het accepteren van naaktheid in het stadsleven”, zei Julien Claude-Penegry, de woordvoerder bij ANP. 

Volgens een van de bezoekers ging het er een sympathiek aan toe. "In het begin toen we ons uitkleedden aan de vestiaire waren we wel wat gegeneerd , maar dat gevoel verdween snel. Natuurlijk voel je je extra kwetsbaar in de imposante zalen van het museum wanneer je naakt bent". 

De bezoekers kleden zich uit voor het museumbezoek.
AFP De bezoekers kleden zich uit voor het museumbezoek.

De 23-jarige Marta, studente politieke wetenschappen, laat weten dat de relatie tot de kunstwerken heel anders is zonder kleren: "Er is veel meer interactie met de beeldhouwwerken". De jonge Parisienne is geen lid van een naturistenvereniging en geeft toe dat ze in het begin wat schrik had, zeker als jonge vrouw. "Maar in die context wordt het lichaam helemaal niet geseksualiseerd", zegt ze.

Frankrijk telt maar liefst 2,6 miljoen naturisten. 

Palais de Tokyo
AFP Palais de Tokyo
Palais de Tokyo
AFP Palais de Tokyo
Palais de Tokyo
AFP Palais de Tokyo23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick De pauw

  @Christine Laevers,naakt bosmaaien?loop naakt maar maai niet het bos?geniet gewoon van naakt te lopen nu het allemaal mag,

 • YVES DE GROOTE

  Naakt is normaal. Naakt is absolute vrijheid. Leven en laten leven ook.

 • Christine Laevers

  Het is om over na te denken. Mensen kunnen onder elkaar zeer uiteenlopende denkpistes volgen. Ik zou wel naakt willen gaan bosmaaien met de hitte hier, maar de veiligheid staat voorop. Verder vind ik het belachelijk dat een man zijn borstharen afscheert. 't Is zo schoon! Uiteindelijk reageren we volgens onze opvoeding en die is een soort programmatie. Tiens, mijn erwten steken naakt de kop op.

 • Tina Colpaert

  Kijk ik loop ook graag eens naakt in de tuin sauna naaktstrand maar dit vind ik echt belachelijk restaurants en musea naakt bezoeken doe beetje normaal seg!

 • walter boelen

  Waren da ambasadeurs van Iran en Saoudie arabie ook uitgenodigd