Priester misbruikt 13-jarig meisje jaar lang: slachtoffer krijgt schadevergoeding van 240.000 euro

Thinkstock
Een religieuze congregatie moet in Polen een schadevergoeding van 240.000 euro betalen aan het slachtoffer van een pedoseksuele priester. De nu 24-jarige vrouw krijgt ook een maandelijkse 'rente' van 800 zloty (185 euro). Het vonnis werd in beroep bevestigd. 

Voor het katholieke Polen is de uitspraak een primeur. Nooit eerder moest een religieuze instelling zo'n bedrag op tafel leggen. Het probleem van seksueel misbruik door priesters werd er lange tijd gemarginaliseerd.

In de val gelokt
Het destijds dertienjarige slachtoffer leefde in slechte omstandigheden. De priester had haar ouders voorgesteld om een pension in een andere stad te vinden. Maar in werkelijkheid liet hij haar logeren in een appartement waar hij het meisje meer dan een jaar seksueel misbruikte.

De geestelijke werd in 2008 gearresteerd. Twee jaar later kreeg hij vier jaar cel. Toen hij die had uitgezeten, werd hij in een rusthuis voor priesters geplaatst. Volgens de krant 'Gazeta Wyborcza' bleef hij voorgaan in de mis en op Facebook contacten met kinderen hebben.

Vier zelfmoordpogingen
De vrouw overleefde vier zelfmoordpogingen en vertoefde meermaals in een psychiatrisch ziekenhuis. In januari volgde de uitspraak in eerste aanleg. De rechtbank oordeelde dat de organisatie verantwoordelijk was voor de daden van haar lid. 

De priester zelf is in de lekenstaat teruggezet. In december 2017 werd hij uit zijn congregatie gezet.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris Gijsemans

  Dit zijn geen priesters, maar ziekelijke mensen de naam priester onwaardig...ze sleuren al het goede dat echte priesters doen mee het verderf in en schuilen zich als echte monsters tussen de toekomstige heiligen om zo algemeen verderf te veroorzaken.

 • Luc Cuypers

  Weeral nen heilige ….

 • lily De de smet

  Daar wordt het probleem precies harder aangepakt, en worden de slachtoffers gehoord.....is dat hier in België ook zo?

 • paul van de velde

  Al goed dat die 4 pogingen zijn mislukt anders zou ze die 240.000€ mislopen. Nu kan die vetzak goed dokken en zie maar dat hij ze niet uit den offerblok steelt .

 • Carl Parker

  In Vlaanderen zou hij al verdwenen zijn, is normaal trouwens, zieke cultuur in Vlaanderen wat betreft religieuzen die in de fout gaan.