Priester getuigt: "Vaticaan heeft speciale 'behandeling' voor homoseksuele priesters"

Het voorbije weekend werd een theoloog in dienst van het Vaticaan geschorst omdat hij zich had geout als homo. Nu komt de negatieve houding van het Vaticaan ten opzichte van homoseksuele geestelijken weerom in opspraak door de getuigenis van een geschorste priester. Hij beweert dat priesters met 'homoseksuele neigingen' naar een religieus centrum worden gebracht om er te 'genezen'.

De Heilige Stoel zat behoorlijk verveeld met de beslissing van theoloog Krzystof Charamsa om voor zijn geaardheid uit te komen, net op het ogenblik dat 270 bisschoppen uit de hele wereld naar Rome waren afgezakt voor een synode over familiezaken. De theoloog werkte in één van de meest invloedrijke departementen van het Vaticaan, maar verloor zijn positie nadat hij kritiek had geuit op de 'geïnstitutionaliseerde homofobie' in de Kerk en had beweerd dat de meerderheid van de priesters homo is.

De geschorste theoloog Krysztof Charamsa samen met zijn partner Edouard.
AFP De geschorste theoloog Krysztof Charamsa samen met zijn partner Edouard.

"Ze wilden me 'genezen'"

Mario Bonfanti (44) leidde tot drie jaar geleden een parochie in Sardinië. Toen hij zich in 2012 op Coming-Outdag - die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt - openlijk outte als homoseksueel, werd dat hem niet in dank afgenomen. De man werd uit zijn ambt ontzet, hoewel hij zich aan het celibaat had gehouden en geen relatie had.  

Nu vertelt hij over een klooster in Trente dat zich bezighoudt met de 'behandeling' van homopriesters. "Er bestaat een klooster waar priesters die ongepaste seksuele neigingen vertonen, naartoe gestuurd worden om na te denken. Het is een plaats waar ze je weer het juiste pad helpen te vinden. Ze wilden me 'genezen', maar ik weigerde te gaan", zo vertelde de man aan de Italiaanse krant La Repubblica.

Er bestaat een klooster waar priesters die ongepaste seksuele neigingen vertonen, naartoe gestuurd worden om na te denken. Het is een plaats waar ze je weer het juiste pad helpen te vinden. Ze wilden me `genezen', maar ik weigerde te gaan.

Mario Bonfanti

Het Venturiniklooster

Volgens zijn website van het Venturiniklooster in Trente "zouden er psychiaters en psychologen aanwezig zijn om te helpen met 'verschillende soorten therapie'".

Pastoor Gianluigi Pasto, die het klooster leidt, vertelt dat priesters naar het klooster komen voor vorming en persoonlijke reflectie. "Op dit ogenblik hebben we hier geen homoseksuele of pedofiele priesters. Maar ons werk is er zeker voor iedereen." Hij vertelt dat er onder andere priesters behandeld worden die kampen met depressie, alcoholverslaving en "seksgerelateerde" problemen. "We spreken niet over ons werk, maar het is welbekend bij veel bischoppen en bisdommen. Ze weten wat we kunnen aanbieden."

Paus Franciscus op de bisschoppenconferentie die momenteel in Rome plaatsvindt.
EPA Paus Franciscus op de bisschoppenconferentie die momenteel in Rome plaatsvindt.

Paus Franciscus: "Kerk mag geen 'museum' worden"

Het Vaticaan weigert de beweringen van Bonfanti te bevestigen, noch te ontkennen.

Tijdens een drie weken durende bisschoppenconferentie buigt de katholieke kerk zich momenteel over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met het familieleven. Thema's als scheiding, abortus en homoseksualiteit verdelen de progressieve en traditionele fracties binnen de kerk. Volgens de officiële doctrine van de katholieke kerk wordt homoseksualiteit beschouwd als een "intrinsieke afwijking", en is het volgens de conservatieve strekking een bewuste keuze en niet aangeboren. Paus Franciscus waarschuwde de kardinalen, aartsbisschoppen en bisschoppen maandag nog dat de kerk geen "museum" mag worden dat immuun is voor verandering.

Homoseksuele groeperingen in Italië geven te kennen dat ze vaak gecontacteerd worden door homoseksuele priesters en nonnen. Een woordvoerder van het Gay Centre, een steungroep voor homo's en lesbiennes in Rome, vertelt over een recent geval waarbij twee nonnen betrapt werden op een lesbische verhouding. Eén van hen was een Braziliaanse: zij werd door de kerk weer naar huis gestuurd. Gaynet, een andere actiegroep, roept "de duizenden homoseksuelen in de katholieke kerk op om het voorbeeld van Monseigneur Charamsa te volgen".

Geestelijken in Rome geen vreemden in uitgaansleven

Carmelo Abbate, een Italiaanse onderzoeksjournalist, schreef in 2011 een boek waarin hij beweerde dat er in Rome een bloeiende homocultuur voor priesters is. "Priesters van alle nationaliteiten verdelen hun tijd tussen de Via della Conciliazione (een brede laan die uitgeeft op de Sint-Pietersbasiliek) en het uitgaansleven in Rome 's avonds", schreef hij in "'Sex and the Vatican, een geheime reis in het rijk van de kuisheid".