Prestigieuze universiteit met sluiting bedreigd door nieuwe wet

Het Hongaars parlement stemt over een nieuwe wet waardoor 'The Central European University' zal sluiten.
reuters Het Hongaars parlement stemt over een nieuwe wet waardoor 'The Central European University' zal sluiten.
Het Hongaars parlement heeft vandaag een wet goedgekeurd waardoor de bekende internationale universiteit, The Central European University (CEU) in Boedapest, met sluiting bedreigd wordt. Volgens de nieuwe wet mogen buitenlandse universiteiten in Hongarije enkel lesgeven als ze dat in hun moederland ook doen.

De CEU is sinds 1991 actief in Boedapest en werd opgericht door progressief Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros. De universiteit geniet wereldwijd groot aanzien. Hongaars premier Viktor Orban ziet in Soros een gevaar voor zijn plannen om in Hongarije een volgens critici 'illiberale', ofwel onvrije, democratie op te richten.

Moederland
De nieuwe wet stelt extra voorwaarden voor onderwijsinstellingen die gefinancierd zijn door landen buiten de EU. Zo moeten dergelijke hogescholen en universiteiten ook een campus in hun moederland hebben en dat heeft de Amerikaans-Hongaarse Central European University niet. De maatregel werd in het parlement met 123 ja-stemmen en 38 tegenstemmen aangenomen.