Presidentsverkiezingen Nigeria gaan van start, één soldaat gedood bij mislukte aanval Boko Haram

AFP
Vandaag vinden in Nigeria de presidentsverkiezingen plaats, een week later dan voorzien. De stembusgang werd een week geleden op het laatste moment uitgesteld, omdat er problemen met de organisatie zouden zijn geweest. Het West-Afrikaanse land heeft bijna 190 miljoen inwoners en de circa 84 miljoen stemgerechtigden kunnen in 120.000 stembureaus terecht.

 Het zijn de zesde presidentsverkiezingen sinds de toenmalige militaire regering in 1999 de democratie weer invoerde. De militairen hebben de greep op het land echter niet verloren. De huidige Nigeriaanse president Muhammadu Buhari (76) bijvoorbeeld is een voormalige generaal die in 1983 een militaire staatsgreep pleegde. In 2015 werd hij als burger tot president gekozen. Hij is een van de twee voornaamste presidentskandidaten in de verkiezingen van vandaag.

President Muhammadu Buhari.
AP President Muhammadu Buhari.

Corruptie

Zijn voornaamste tegenstander is de 72-jarige zakenmagnaat Atiku Abubakar uit het oosten van het land. Volgens waarnemers hebben beide kandidaten zoals gebruikelijk in Nigeria veel steun in hun eigen regio en is het de vraag wat het dichtbevolkte zuiden gaat stemmen.

Buhari heeft vrijwel geen enkele verkiezingsbelofte waargemaakt, maar ook Abubakar behoort volgens veel jonge kiezers tot de oude garde die met het corrupte stelsel vooruitgang in de weg staat. Circa driekwart van de bevolking is jonger dan 35 jaar. 

Explosies

In Maiduguri, een stad in het noordoosten van Nigeria, zijn vanochtend al minstens dertien explosies gehoord. Dat hebben inwoners bevestigd. De explosies vonden plaats enkele uren voor het openen van de stembureaus.

Het zou gaan om een mislukte aanval van Boko Haram. Volgens de eerste berichten is daarbij één soldaat omgekomen en raakte een twintigtal andere gewond. “De terroristen van Boko Haram hebben geprobeerd om de stad binnen te komen, maar ze werden tegengehouden”, zei een lid van een militie die de opstandelingen samen met het leger bestrijdt.

“Tijdens hun vlucht hebben ze raketten in de stad afgevuurd”, verklaarde de bron aan het Franse persagentschap AFP.

Lokale politiecommissaris Damian Chukwu roept alle kiezers op om toch massaal naar de stembus te trekken. 

AFP
REUTERS
APReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.