Presidentsverkiezingen in Noord-Macedonië lopen uit op nek-aan-nekrace: tweede ronde nodig

Aanhangers van de oppositiepartij VMRO-DPMNE vieren de resultaten van de eerste ronde in Skopje.
EPA Aanhangers van de oppositiepartij VMRO-DPMNE vieren de resultaten van de eerste ronde in Skopje.
Bij de presidentsverkiezingen in Noord-Macedonië is er zondag geen winnaar uit de bus gekomen. Omdat geen van de kandidaten de helft van de stemmen achter zijn naam kreeg, is een beslissende stemmingsronde nodig op 5 mei. 

Stevo Pendarovski, de kandidaat van de regerende sociaaldemocraten, en de partijloze, door de nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE gesteunde Gordana Siljanovska-Davkova zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

lees verder onder de foto:

Gordana Siljanovska Davkova van de oppositiepartij VMRO-DPMNE.
EPA Gordana Siljanovska Davkova van de oppositiepartij VMRO-DPMNE.

De kiescommissie deelde gisterenavond mee, met 80 procent van de stemmen geteld, dat Pendarovski 42,6 procent behaalde en Siljanovska-Davkova 42 procent. De derde kandidaat, de door twee Albanese partijen gesteunde Blerim Reka, behaalde 11,3 procent. De huidige president, de aan de VMRO-DPMNE verbonden Djordje Ivanov, mag zich niet herkiesbaar stellen na twee ambtstermijnen.

Testcase

De stembusslag is een testcase voor de regering van sociaaldemocraat Zoran Zaev, nadat de vroegere Joegoslavische republiek Macedonië pas in februari omgedoopt werd tot Noord-Macedonië. Siljanovska-Davkova heeft tijdens de kiescampagne de naamsverandering sterk bekritiseerd. Toch verklaarde ze dat ze de internationale akkoorden die eraan ten grondslag liggen wil respecteren. Pendarovski verklaarde dat hij de ingeslagen weg, naar een integratie in de EU en de Navo, wil voortzetten. Het staatshoofd in Noord-Macedonië heeft slechts een protocollaire functie.

De opkomst bij de verkiezingen bedroeg slechts 41 procent. Op 5 mei is een opkomst nodig van minstens 40 procent.

Stevo Pendarovski van de regerende sociaal-democraten.
AFP Stevo Pendarovski van de regerende sociaal-democraten.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.