Presidentsverkiezingen in Colombia begonnen

Een man legt de laatste hand aan een verkiezingsaffiche
EPA Een man legt de laatste hand aan een verkiezingsaffiche
In Colombia zijn zondag om 15.00 uur Belgische tijd de stembureaus opengegaan voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen die cruciaal zijn voor het vredesproces met de marxistische guerrilla Farc, zo hebben de kiesautoriteiten bekendgemaakt.

Meer dan 32 miljoen kiezers kunnen tot 23.00 uur Belgische tijd beslissen of uittredend president Juan Manuel Santos al dan niet het veld moet ruimen. De 62-jarige is sinds 2010 aan de macht en heeft besprekingen met de Farc aangevat. Hij stelde zijn herverkiezing voor als de beste oplossing voor het oudste in conflict in Latijns-Amerika.

Als er geen verrassing komt, zal de president het bij gebrek aan een absolute meerderheid op 15 juni in een tweede ronde moeten opnemen tegen zijn belangrijkste rivaal, de 53-jarige ex-minister van Energie Oscar Zuluaga. Hij is voorman van de tegenstanders van de dialoog met de Farc.

De twee waren vroeger bondgenoten. Maar zij zouden het moeten halen van drie andere pretendenten: de vroegere centristische burgemeester van Bogota Enrique Peñalosa, de conservatieve kandidate Marta Lucia Ramirez en de linkse kandidate Clara Lopez.

De Colombiaanse politie leidt de verkiezingen in goede banen
EPA De Colombiaanse politie leidt de verkiezingen in goede banen