Presidentskandidaat Rick Perry: "Schietpartij in kerk was ongeval door medicatie"

"Zonder dat ik hierover alle details ken, lijkt het me dat zulke mensen onder invloed van drugs zijn. Dit land heeft echt een probleem met drugs", meent Rick Perry.
AP "Zonder dat ik hierover alle details ken, lijkt het me dat zulke mensen onder invloed van drugs zijn. Dit land heeft echt een probleem met drugs", meent Rick Perry.
De Republikeinse presidentskandidaat Rick Perry heeft de schietpartij in een kerk in Charleston, South Carolina, waarbij de 21-jarige blanke Dylann Roof negen zwarten doodschoot, een door medicatie aangestoken ongeval genoemd.

Tijdens een interview voor de conservatieve tv-zender NewsmaxTV werd de voormalige gouverneur van Texas gevraagd naar de moordpartij in Charleston. Een woordvoerder van Perry verklaarde later dat de presidentskandidaat "incident" had bedoeld toen hij "ongeval" zei.

Drugs
Perry, die deze maand aankondigde een gooi naar het Witte Huis te doen na zijn mislukte poging in 2012, zei tijdens het interview dat hij niet wist of het om een "terreurdaad" ging, maar erkende wel dat het een "crime of hate" was. Perry wees op "het echte probleem: medicatie".

"Zonder dat ik hierover alle details ken, lijkt het me dat zulke mensen onder invloed van medicijnen zijn. Dit land heeft echt een probleem met medicatie en hoe ze wordt gebruikt", zei Perry.

Kennissen van Dylann Storm Roof, de 21-jarige die bekende de negen mensen te hebben vermoord, hebben verklaard dat hij drugs gebruikte.

Rassenoorlog
Roof, die donderdag werd gearresteerd, heeft zelf bevestigd dat hij de schietpartij had gepland en dat die door rassenhaat was ingegeven. Hij verklaarde aan de onderzoekers dat hij een rassenoorlog op gang wilde trekken. Hij woonde een uur lang de bijbelstudie in de kerk bij vooraleer hij het vuur opende op de gelovigen.

Perry ontweek niet alleen de thema's racisme en terrorisme, hij beschuldigde president Obama er ook van de Amerikaanse burger zijn wapens te willen afnemen met een strengere wapenwetgeving.

"Dat is zijn werkwijze. Telkens er een dergelijk ongeval gebeurt, is de president duidelijk. Obama wil niet dat de Amerikanen wapens hebben. Dus benut hij elke gelegenheid zoals deze om die boodschap te herhalen", zei Perry.

Obama wil niet dat de Amerikanen wapens hebben. Dus benut hij elke gelegenheid zoals deze om die boodschap te herhalen

Republikeins presidentskandidaat Rick Perry

Meer controle op wapenbezit is volgens Perry een krampachtige reactie die weinig zou verhelpen aan het wapengeweld "zo lang er kwaad en lafheid is in deze wereld".

Perry zei voorts dat hij nog niet klaar was om beleidswijzigingen voor te stellen die een nieuw Charleston zouden kunnen voorkomen. Voor hem mag de staat South Carolina zelf beslissen of de vlag van de Confederatie (symbool voor rassenscheiding, red.) mag blijven wapperen in de hoofdstad Columbia.

Jeb Bush: "Liefde voor God"
Jeb Bush, de voormalige gouverneur van Florida die deze week zijn presidentscampagne lanceerde, rouwde op dezelfde conferentie als zijn partijgenoot Perry om de slachtoffers in Charleston.

"Ze waren aan het bidden. Ze leerden en bestudeerden het woord van de Heer", zei Bush. "Op zulke momenten, wanneer een hele natie rouwt, moeten we allemaal samenkomen en op zijn minst hierover nadenken en onze liefde voor Christus, onze liefde voor God versterken om verder te kunnen". Een reporter van The Huffington Post vroeg Bush of hij meende dat de schietpartij een racistische motivatie had.

Rassenkwestie
"Het was een gruwelijke daad en ik ken de achtergrond niet, maar het was zeker een haatmisdrijf", ging Bush de rassenkwestie uit de weg. Toen de vraag opnieuw werd gesteld, erkende hij dat ras een rol heeft gespeeld.

"Ik weet het niet. Mij lijkt het van wel. Het was duidelijk een daad van pure haat, dat is zeker. Negen mensen lieten het leven, en ze waren Afro-Amerikaans. Je kan zelf oordelen wat dat is", zei Bush.

De schietpartij in Charleston wordt onderzocht als een haatmisdrijf of een binnenlandse terreurdaad.

Jeb Bush.
AP Jeb Bush.

Het was duidelijk een daad van pure haat, dat is zeker. Negen mensen lieten het leven, en ze waren Afro-Amerikaans. Je kan zelf oordelen wat dat is

Jeb Bush

Republikeinen hebben de voorbije dagen wel meer weten naar voren te brengen om de schietpartij in Charleston te verklaren zonder daarbij 'terreur', 'wapenwetgeving' laat staan 'racisme' in de mond te hoeven nemen.

Eric Erickson van Fox News schreef op zijn blog dat de mentale gezondheid van de Amerikanen de oorzaak is van dergelijke aanslagen.

Transgenders
"Een samenleving die naar een 65-jarige Olympiër kijkt en met een uitgestreken gezicht verklaart dat hij een vrouw is, kan niet meespreken over geestelijke gezondheid of kwaad want die samenleving kan geen onderscheid meer maken tussen normaal en gek of goed en kwaad". Erickson verwijst daarmee naar Bruce Jenner, de voormalige tienkamper die een geslachtsoperatie onderging en Caitlyn werd.

Redding
Rand Paul, die ook hengelt naar een Republikeinse nominatie voor het presidentschap, zei in een toespraak voor priesters de dag na de moordpartij: "Er raast een ziekte door ons land, er is iets grondig fout en het zal niet door je regering hersteld worden. Het zijn mensen die de weg kwijt zijn, mensen die niet begrijpen waar de redding vandaan komt".

Caitlyn Jenner.
EPA Caitlyn Jenner.
Rand Paul.
AP Rand Paul.