Presidentiële commissie die verkiezingsfraude VS moest onderzoeken alweer ontbonden

Stembiljetten van de staat Pennsylvania worden in een stembus geplaatst. De staat koos met minder dan 1 procent verschil voor Donald Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar.
AP Stembiljetten van de staat Pennsylvania worden in een stembus geplaatst. De staat koos met minder dan 1 procent verschil voor Donald Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de omstreden commissie die hij in mei oprichtte om mogelijke fraude bij de presidentsverkiezingen in 2016 te onderzoeken, alweer opgedoekt. Dat maakte het Witte Huis vandaag bekend.

Meteen na de presidentsverkiezingen in november 2016 beweerde de Republikein zonder daarvoor enig bewijs te leveren dat zijn Democratische rivale Hillary Clinton drie tot vijf miljoen stemmen had gekregen die haar eigenlijk niet toekwamen. Clinton won namelijk de zogenaamde 'popular vote': ze had bijna 3 miljoen stemmen meer dan Trump, maar door het systeem van de kiesmannen die de staten naar het Electoral College mogen sturen en door het meerderheidsbeginsel, haalde de vastgoedmagnaat het.

De Amerikaanse president Trump heeft de omstreden commissie die hij in mei oprichtte om mogelijke fraude bij de presidentsverkiezingen in 2016 te onderzoeken, alweer opgedoekt.
afp De Amerikaanse president Trump heeft de omstreden commissie die hij in mei oprichtte om mogelijke fraude bij de presidentsverkiezingen in 2016 te onderzoeken, alweer opgedoekt.

Presidentiele commissie voor "verkiezingsintegriteit"

Om bewijs voor zijn bewering te verzamelen, richtte Trump in mei 2017 uiteindelijk een presidentiële commissie voor "verkiezingsintegriteit" op. Die bestond zowel uit Democraten als Republikeinen en werd mede voorgezeten door vicepresident Mike Pence. Sinds de oprichting kwam de commissie slechts twee keer samen. Ze kreeg tegenstand te verwerken van de staten, die niet wilden ingaan op de verzoeken van de commissie en niet gediend waren met de rechtszaken die ze aanspande wegens het niet respecteren van de federale wetten voor het bijhouden van documenten.

Bovendien opende het Government Accountability Office, het hoogste wetgevende auditorgaan, in oktober een onderzoek naar de commissie na een klacht van drie senatoren. Die vond dat de commissie niet genoeg rapporteerde over haar werk.

Juridische strijd

Vandaag kondigde het Witte Huis uiteindelijk aan dat de commissie is opgedoekt, maar dat dat niet inhoudt dat de ongefundeerde beweringen van de president niet kloppen. "Ondanks substantieel bewijs van verkiezingsfraude, hebben vele staten geweigerd om basisinformatie in dit onderzoek te verschaffen aan de presidentiële commissie voor verkiezingsintegriteit basisinformatie", luidt het in een mededeling. "In plaats van verwikkeld te raken in een eindeloze juridische strijd ten koste van de belastingbetaler, heb ik (president Trump, red.) vandaag een decreet ondertekend dat de commissie ontbindt."

Volgens het Witte Huis heeft Trump nu wel het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) de opdracht gegeven om de zaak verder te onderzoeken.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Willy: ja, ze hebben inderdaad ontdekt dat Tiffany Trump in twee staten geregistreerd stond als kiezer en dat Jared Kushner als "female" geregistreerd stond.

 • willy cornille

  Er werd niets gevonden dat Trump kan gebruiken, tenzij tegen zichzelf en zijn familie. Dus einde opdracht.

 • Diane Bernaerts

  Hahaha, ze hebben ontdekt dat alles eerlijk verlopen is en Trump moet bakzeil halen? En dat zinnetje "zonder daarvoor enig bewijs te leveren" lijkt wel het motto van Trump!

 • Christina Van Dyck

  Misschien vond die commissie enkele bewijzen van fraude en heeft Trump de commissie onmiddellijk ontbonden.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Kwamen ze tot vaststellingen die Trump maar liever niet hoort ?