Presidente Argentinië adopteert Joodse man om te voorkomen dat hij weerwolf wordt

De president van Argentina, Cristina Kirchner, heeft een Joodse jongeman geadopteerd om te voorkomen dat die in een weerwolf zou veranderen.

Dat vraagt om wat uitleg, toch?

Wel, volgens een oude Argentijnse legende is de kans groot dat de zevende zoon, geboren na zes jongens en zonder meisje ertussen, verandert in een mythische figuur. Dat zorgde voor zo'n grote angst dat Argentijnse gezinnen hun zevende zoon voor adoptie opgaven of de baby zelfs doodden.

Wet voor presidentiële adoptie
In de jaren 20 van de vorige eeuw werd een wet gestemd om de kwalijke gevolgen van de legende in te dijken. Die wet schonk de zevende zoon presidentiële bescherming, bovenop een gouden medaille en een studiebeurs tot zijn 21ste verjaardag. Die wet gold enkel voor katholieke gezinnen. In 2009 werd de wet aangepast waardoor die nu geldt voor elke geloofsovertuiging.

Shlomo en Nehama Tawil, de ouders van zeven zonen, schreven in 1993 een brief naar de toenmalige president, maar die weigerde hun verzoek om  presidentiële adoptie in te willigen. Na de aanpassing van de wet probeerden ze het bij Kirchner, en zij stemde toe.

"Magisch"
"Het was magisch om Iair Tawil te ontvangen, het eerste presidentiële petekind van de Joodse geloofsovertuiging in de geschiedenis van Argentinië. Iair is 21 en een schat", zegt Kirchner.

"Zijn familie is prachtig. Zijn vader is rabijn. Zijn bezoek viel samen met de viering van Hanukkah. Volgens zijn vader was dat geen toeval. Hij heeft gelijk. Ze gaven me een menorah cadeau".

"Ze vroegen me de kaarsen aan te steken, en Iair zegde een gebed op. Het was een bijzonder moment. Dan moest ik de kaarsen uitblazen en een wens doen. Denk maar niet dat ik die ga verklappen".