President Trump “vernederde” Britse ex-premier May, noemde Angela Merkel “dom” en liet zich onder tafel praten door Erdogan en Poetin

Amerikaans president Donald Trump.
EPA Amerikaans president Donald Trump.
De Amerikaanse president Trump pestte en vernederde de toenmalige Britse premier Theresa May tijdens hun telefoongesprekken. Hij zou haar "zwak" hebben genoemd, en "gebrek aan moed" hebben verweten. Ook zou Trump de Duitse bondskanselier Angela Merkel "dom" hebben genoemd. De onvoorbereidheid van Trump is volgens bronnen in het Witte Huis zelfs “een gevaar voor de nationale veiligheid”.

Details van de gesprekken zijn gepubliceerd door de Amerikaanse journalist Carl Bernstein, een van de twee ex-journalisten van de krant Washington Post die begin jaren zeventig het Watergate-schandaal rond president Nixon onthulden. Hij sprak met bronnen in het Witte Huis en met (voormalige) inlichtingenfunctionarissen die op de hoogte zijn van de inhoud van de telefoontjes en zich er zorgen over maken. Trump zou een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Pesten en kleineren

Bronnen van Bernstein noemen Trump "onvoldoende voorbereid" op gesprekken met buitenlandse leiders. Hij zou vaak proberen "bijna elke buitenlandse leider te charmeren, onder druk te zetten of te pesten" om ze te laten doen wat hij wil. Volgens een voormalig topadviseur van Trump, John Bolton, heeft de president moeite met vrouwelijke leiders, aldus ook het Britse Sky News. Maar hij pestte en kleineerde ook andere leiders van bevriende landen, zoals de Franse president Emmanuel Macron, de Canadese premier Justin Trudeau en de Australische eerste minister Scott Morrison.

Daarnaast waren andere leiders zoals de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hem wegens zijn gebrek aan voorbereiding op hun conversaties vaak te slim af.

Meeste gesprekken met Erdogan en Macron

De leider met wie Trump veruit de meeste telefoongesprekken had was Erdogan, die het Witte Huis vaak minstens twee keer per week belde en op vraag van Trump rechtstreeks naar hem werd doorgeschakeld.

Na Erdogan, was er geen enkele buitenlandse leider die vaker met Trump belde dan Macron. De Franse president zou vaak geprobeerd hebben om hem op andere gedachten te brengen aangaande onderwerpen zoals de klimaatverandering en de Amerikaanse terugtrekking uit het kernakkoord met Iran.

Macron bereikte daarmee vaak niets, zeggen de bronnen, terwijl Trump geïrriteerd raakte en de Franse president de les spelde over het feit dat Frankrijk en andere landen onvoldoende bijdrage tot de NAVO, over hun immigratiebeleid of over het onevenwicht in de handel met de VS.

Spotten met voorgangers

Onder andere H.R. McMaster en John Bolton, Trumps voormalige adviseurs van binnenlandse veiligheid, ex-minister van Defensie James Mattis, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, toenmalig stafchef van het Witte Huis John Kelly en verscheidene medewerkers van de inlichtingendiensten waren verontrust over Trumps “waanzinnige” gedrag. 

Tijdens zijn gesprekken met Poetin en Erdogan genoot Trump er ook van om te spotten met zijn voorgangers George W. Bush en Barack Obama en suggereerde hij dat een samenwerking met hem veel meer vruchten zou afwerpen dan met de voorgaande regeringen. 

Opscheppen

Verder zou Trump ook onophoudelijk opgeschept hebben tegen andere staatshoofden. Aan onder andere de Saudische koning Mohammed bin Salman en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vertelde hij over zijn eigen rijkdom, intelligentie, “geweldige” verwezenlijkingen als president en de “domheid” van zijn voorgangers.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Trump is enkel president voor zijn eigen glorie en interesseert zich geen fluit voor de eigen bevolking en internationale overeenkomsten. Als de Amerikanen zo iemand als president willen moeten ze vooral voor hem kiezen.

 • Marie Vanakker

  Frederic Migom ja wat je zegt is waar. Maar vertel er dan ook bij dat hij wel een 450000 niet chinezen die uit China kwamen heeft doorgelaten in die tijdspanne. Hetgeen zich nu vertaald in een land met record besmettingen tot gevolg. Ook niet vergeten dat hij de ziekte heeft proberen doodzwijgen waardoor er veel kostbare tijd is verloren gegaan. Amerikanen betalen dat nu met hun leven.

 • Michel De Winter

  Die staat graag voor de spiegel super brein

 • Martin Amelynck

  Hoe komt zo een mens aan de top...?

 • Patrick Verdeyen

  Hij is niet slimmer