President Soedan is in Zuid-Soedan voor gesprekken

De presidenten Omar al-Bashir (links) en Salva Kiir.
AFP De presidenten Omar al-Bashir (links) en Salva Kiir.
De Soedanese president Omar al-Bashir is vandaag in Djoeba (de hoofdstad van Zuid-Soedan) aangekomen voor een gesprek met zijn Zuid-Soedanese collega, president Salva Kiir. Een onderhoud tussen beide presidenten is, gezien de spanningen tussen beide landen, zeldzaam.

De grensstreek Abyei wordt het gespreksonderwerp. Sinds de opdeling van Soedan in juli 2011 bestaat er nog veel onduidelijkheid over deze streek die door Soedan en Zuid-Soedan wordt opgeëist. Een referendum over de toekomst van deze streek is er nog altijd niet geweest.

Transport petroleum
Vooral het transport van petroleum van zuid naar noord zorgt voor heel wat problemen. Soedan weigerde eerst om petroleum uit Zuid-Soedan door zijn pijpleidingen te laten vloeien. Ook voor handelaars en inwoners van de grensstreek bestaat er onduidelijkheid over de voorwaarden om de grens over te steken.

Sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan blijven heikele thema's zoals een gedemilitariseerde zone, olie en economische samenwerking voer voor discussie en oplopende spanning.