President Soedan (gezocht voor oorlogsmisdaden) zoekt toenadering tot Westen

EPA
Het Soedanese regime wil de relatie met westerse landen verbeteren. Dat zei president Omar al-Bashir vandaag aan het begin van zijn nieuwe termijn van vijf jaar. "Soedan zal met een open hart, zo God het wil, de dialoog met westerse landen blijven aangaan, zodat de relatie weer normaal kan worden'', sprak de man die al een kwarteeuw de dienst uitmaakt in het Afrikaanse land.

Bashir wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De aanklager houdt hem verantwoordelijk voor genocide in de regio Darfur.

Landen die het strafhof erkennen, zullen hem moeten oppakken als ze daar de kans voor krijgen. De kans dat Bashir alsnog warme banden met het Westen kan smeden, lijken daarom niet groot.

Het Soedanese staatshoofd won de verkiezingen in april met 94 procent van de stemmen. Dat hoge percentage had alles te maken met het feit dat de oppositie de verkiezingen boycotte omdat ze er geen enkel vertrouwen in hadden dat ze eerlijk zouden verlopen.

EPA
AFP