President Poroshenko verdedigt vredesplan

Ondanks het feit dat er tijdens de wapenstilstand in Oost-Oekraïne opnieuw doden gevallen zijn, blijft president Petro Poroshenko zijn vredesplan verdedigen. "Een militaire tussenkomst zou zeker geen oplossing geweest zijn", zegt de president tijdens een interview met een aantal Oekraïense journalisten.
Volgens Poroshenko zullen de Russische rebellen staalhard reageren als er maar Oekraïense troepen gestuurd worden naar het oosten. "Het is onmogelijk de oorlog te winnen in Donetsk en Luhansk te winnen, als we enkel militaire middelen inzetten. Hoe meer Oekraïense troepen we naar daar sturen, hoe meer Russische troepen er worden ingezet."
De Oekraïense president deed tijdens het interview zijn stappenplan nog eens uit de doeken. "Ten eerste vragen wij de terugtrekking van alle militaire troepen, daarnaast vragen wij de sluiting van de grenzen. Tot slot eisen we de vrijlating van alle gijzelaars, ook die gevestigd in Rusland. Als aan alle onze eisen voldaan is, zweer ik dat de vrede snel zal terugkeren."
Gisteren verklaarde NAVO-generaal Philip Breedlove nog dat het wapenbestand in Oekraïne gefaald heeft. "Het aantal incidenten en beschietingen van de laatste dagen is soms even hoog als in de periode van voor het staakt-het-vuren."