Ga naar de mobiele website
^ Top

President ontkent concentratiekamp voor holebi's: "Homo's bestaan niet in Tsjetsjenië"

Tsjetsjeens president Ramzan Kadyrov.
Tsjetsjeens president Ramzan Kadyrov.
De politie in de Zuid-Russische republiek Tsjetsjenië wordt door verschillende bronnen beschuldigd van het systematisch vermoorden van homoseksuele mannen. De Russische onderzoekskrant 'Novaya Gazeta' maakt zelfs melding van 'het eerste concentratiekamp voor homo's sinds Hitler'. President Kadyrov ontkent: "Homo's bestaan niet in Tsjetsjenië."

In een ophefmakende artikelreeks van de Russische onderzoekskrant 'Novaya Gazeta' staat te lezen dat Ramzan Kadyrovs politie-eskaders homo's opsluiten, martelen en in sommige gevallen executeren. "Meer dan 100 mannen tussen 15 en 50 jaar oud zijn opgepakt en verschillende werden al omgebracht tijdens deze 'preventieve raids'", schrijft 'Novaya Gazeta' op gezag van bronnen binnen de politie en de regering.

De krant publiceert zelfs het adres van wat ze zelf omschrijven als 'het eerste concentratiekamp voor homo's sinds Hitler', op een voormalige militaire basis in de stad Argun. De raids zouden begonnen zijn nadat een holebi-organisatie uit Moskou een aanvraag had ingediend om demonstraties te mogen organiseren in Russische provinciesteden. Hoewel de groep geen plannen had om te demonstreren in de door moslims gedomineerde noordelijke Kaukasus, inclusief Tsjetsjenië, leidden de petities toch tot georganiseerde militaire vergeldingsacties.

Als 'zulke mensen' toch zouden bestaan in Tsjetsjenië, zou de arm der wet zich geen zorgen over hen maken, omdat hun eigen familieleden hen naar een plaats zouden sturen vanwaar ze nooit zouden kunnen terugkeren

President Ramzan Kadyrov

Nooit terugkeren

Gerespecteerd Russisch mensenrechtenactiviste Ekaterina Sokiryanskaya (International Crisis Group) bevestigt in 'New York Times' dat ze 'verscheidene meldingen' heeft vernomen over de vervolging van homoseksuele mannen. "Ze moeten Tsjetsjenië verlaten of ze worden omgebracht." Svetlana Zakharova van het Russische LGBT Network zegt dat ze er momenteel alles aan doen om zoveel mogelijk mannen uit de regio te evacueren. "Enkele slachtoffers die konden ontsnappen, zeggen ons dat ze met 30 à 40 in een kamer gevangen werden gehouden. Ze werden verplicht om namen te geven van andere holebi's of ze werden gemarteld met elektroshocks of doodgeslagen." 

De woordvoerder van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov ontkent de berichten en stelt dat er simpelweg géén homoseksuelen zijn in de door moslims gedomineerde regio. "Het is onmogelijk om mensen te vervolgen die hier niet bestaan", aldus woordvoerder Ali Karimov. "Als zulke mensen toch zouden bestaan in Tsjetsjenië, zou de arm der wet zich geen zorgen over hen maken, omdat hun eigen familieleden hen naar een plaats zouden sturen vanwaar ze nooit zouden kunnen terugkeren."

Ramzan Kadyrov staat erom bekend met ijzeren hand te regeren. In 2005 poseerde hij nog met een arsenaal aan wapens.
Getty Images Ramzan Kadyrov staat erom bekend met ijzeren hand te regeren. In 2005 poseerde hij nog met een arsenaal aan wapens.

IJzeren hand

Amnesty International bevestigt dat homo­seksuelen in Tsjetsjenië vervolgd worden. "Ze moeten zich ofwel verbergen ofwel de republiek verlaten. Niemand durft een klacht in te dienen of zelfs anoniem te spreken met mensenrechtenorganisaties of journalisten, omdat de mogelijke vergelding meedogenloos is." 

De door Rusland gesteunde dictator Kadyrov wordt al langer beschuldigd van verregaande ­mensen­rechten­schendingen. Hij houdt met ijzeren hand zijn republiek onder de duim en groeide de voorbije jaren uit tot een ongeleid projectiel waar het Kremlin nog amper vat op heeft. "Het monster van de noordelijke Kaukasus", fluisteren zijn ­onderdanen. 

Wie in één van zijn vele gevangenissen belandt, krijgt elektroshocks. Wie hem durft te dwars­bomen, verdwijnt mysterieus van de radar. Kadyrov wordt er ook van verdacht de Russische oppositieleider Boris Nemtsov te hebben omgebracht. Hij promoot ook polygamie en plaatst de islamitische sharia boven de Russische wetten. Maar omdat Kadyrov stabiliteit brengt in de explosieve regio, krijgt hij vrij spel van Poetin.

Boris Nemtsov, vicepremier onder president Boris Jeltsin, en een van dé Russische oppositieleiders werd op 27 februari 2015 op straat in Moskou vermoord.
EPA Boris Nemtsov, vicepremier onder president Boris Jeltsin, en een van dé Russische oppositieleiders werd op 27 februari 2015 op straat in Moskou vermoord.
Nemtsovs lichaam wordt weggedragen.
AFP Nemtsovs lichaam wordt weggedragen.
Meer over16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yannick Van Wijmeersch

  Achterlijke leiders die er achterlijke landen op nahouden, bestaan er jammer genoeg nog veel te veel.

 • A A

  Wa ne gek

 • Pat Ver

  Anno 2017 ... primitief.. primitief... primitief!

 • Tisomzeep

  Hier ontkennen parlementsleden van de drie moslimpartijen en een partijvoorzitter de Armeense geschiedenis

 • Think Twice

  Misschien ook in de Europese unie proberen te krijgen... we zijn toch al bezig volledig onze waarden aan het verloochenen aan onze nieuwe Europeanen... en dan verwonderd zijn dan Europeanen niet echt meer kinderen willen hebben... ik zou ook geen kinderen in ons nieuw Europa willen grootbrengen. Beangstigend gewoon..

Meld een bug