President Nigeria: "We hebben geen idee waar de schoolmeisjes zijn"

Moeders van de ontvoerde meisjes demonstreren in Abuja, Nigeria.
AP Moeders van de ontvoerde meisjes demonstreren in Abuja, Nigeria.
De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft toegegeven dat de veiligheidsdiensten nog altijd geen enkel idee hebben waar de ruim 200 vermiste schoolmeisjes worden vastgehouden.

Het is de eerste keer dat de leider van het land iets over de zaak heeft gezegd in het openbaar. Jonathan kwam eerder onder vuur te liggen omdat hij niets van zich liet horen.

"We beloven dat we de meisjes vrij zullen krijgen, waar ze ook zijn", zei Jonathan live op televisie. Ondanks zoekacties van het leger en de luchtmacht, zijn ze nog steeds spoorloos. De president riep daarom de hulp in van ouders en lokale gemeenschappen, omdat 'de overheid assistentie nodig heeft.'

Boko Haram
De meisjes werden half april ontvoerd in het noord-oosten van Nigeria. Zij zijn vermoedelijk meegenomen door de extremistische organisatie Boko Haram. Boko Haram betekent 'Westers onderwijs is verboden' en heeft alleen dit jaar al naar schatting 1500 mensen gedood in het West-Afrikaanse land. De organisatie wil de islamitische wetgeving, sharia, invoeren.

In heel Nigeria zijn mensen afgelopen week de straat op gegaan vanwege de ontvoering. Ze vinden dat de regering te weinig doet om een einde te maken aan de zaak. Een 26-koppig team is inmiddels in het leven geroepen om onderzoek te doen naar de vermissing.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.
AP De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.
REUTERS