President Moldavië ontbindt parlement en roept nieuwe verkiezingen uit

Vlag in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië.
AFP Vlag in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië.
De Moldavische waarnemende president Pavel Filip heeft vandaag het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeroepen, om zijn land uit de politieke crisis te halen waarmee het al weken te kampen heeft.

Filip werd aangeduid als waarnemend president nadat het Grondwettelijk Hof de pro-Russische president Igor Dodon schorste. Vandaag ondertekende Filip de decreten om verkiezingen uit te roepen op 6 september. Dat zegt het Moldavisch presidentschap.

Tijdens zijn persconferentie verklaarde de president dat zijn voorganger geweigerd had om een ontbindingsdecreet voor het parlement te ondertekenen. Dat ontbindingsdecreet kwam er nadat het Grondwettelijk Hof op vrijdag besliste om het parlement te ontbinden in de aanloop naar nieuwe verkiezingen. Daarom besliste het hof vandaag om Dodon te schorsen, op vraag van de Democratische Partij, de op een na grootste partij in het Moldavisch parlement.

De vraag tot ontbinding van het parlement kwam er nadat de partijen er niet in geslaagd waren om voor de deadline van vrijdag, drie maanden na de parlementsverkiezingen, een regering te vormen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag raakte nog bekend dat Moldavië een nieuwe regering heeft, met pro-Russische en pro-Europese partijen. 

Moldavië is een van de armste landen in Europa. Sinds de Moldavische onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991, kreeg het land te maken met herhaaldelijke politieke crises. Daarnaast is er ook nog het bevroren conflict in Transnistrië, het pro-Russische separatistische gebied in het oosten van het land.

Pavel Filip, toen nog premier.
AFP Pavel Filip, toen nog premier.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • robrecht Peeters

    misschien een idee voor de EU landen in het algemeen nu blijkt dat men niet alleen in Israel terug naar de stembus moet indien geen regering binnen een bepaalde termijn kan gevormd worden.In elk geval een gezond principe zoals het stemrecht ipv stemplicht zodat hier in België de blanco stemmen niet meer moeten geteld worden.Het zou wel eens als bijwerking het aantal partijen kunnen verminderen.