President Mexico: “Oud-presidenten moeten getuigen over vermeende omkoping”

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador.
EPA De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador.
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador wil dat zijn twee voorgangers getuigen over een vermeend omkopingsschandaal rond staatsoliebedrijf Pemex. Daarmee reageerde Lopez Obrador op corruptiebeschuldigingen van voormalig Pemex-topman Emilio Loyoza aan het adres van onder meer oud-president Enrique Peña Nieto.

Lopez Obradors oproep aan oud-presidenten Peña Nieto en Felipe Calderon om met het openbaar ministerie te spreken, maakt deel uit van diens kruistocht tegen de wijdverbreide corruptie binnen de Mexicaanse overheid. Lopez Obrador wil ook dat de genoemde parlementariërs en senatoren getuigen. Dat zei hij op zijn dagelijkse persconferentie. De president zei er niet bij voorbaat vanuit te gaan dat zij ook daadwerkelijk schuldig zijn.

Steekpenningen

Oud-Pemex-topman Loyoza zei dinsdag dat Peña Nieto en diens minister van Financiën hem onder meer in 2012 onder druk hadden gezet om steekpenningen te betalen aan Peña Nieto's campagne. Loyoza wordt zelf ook van corruptie beschuldigd en besloot te getuigen, zodat hij de uiteindelijke aanklachten niet in voorarrest hoeft af te wachten.

De oproep aan Lopez Obradors rechtse rivaal Calderon, president van 2006 tot 2012, is opvallend omdat diens naam nog niet was gevallen in de mededelingen over Loyoza's getuigenissen. Calderon, die volgend jaar in de parlementsverkiezingen zetels hoopt af te snoepen van Lopez Obradors partij, vindt dat eventueel bewijs tegen hem openbaar gemaakt moet worden.

De Mexicaanse oud-president Felipe Calderon op archiefbeeld.
AP De Mexicaanse oud-president Felipe Calderon op archiefbeeld.

Smeergeld

Oud-Pemex-topman Lozoya wordt ervan verdacht omgerekend ruim 10 miljoen dollar (zo'n 8,4 miljoen euro) aan smeergeld te hebben aangenomen van Odebrecht, een Braziliaans bouwbedrijf dat de spil is in een groot corruptieschandaal in Latijns-Amerika. In ruil daarvoor zou Pemex opdrachten aan Odebrecht hebben gegund.

Een groot deel van de steekpenningen van Odebrecht zou zijn geëindigd in de zakken van campagnemedewerkers van Penã Nieto. Odebrecht heeft in het verleden toegegeven steekpenningen te hebben betaald in Mexico.

Oud-president Peña Nieto van Mexico.
EPA Oud-president Peña Nieto van Mexico.