President Iran: "We zijn in regelrechte oorlog met de VS"

De Iraanse president Hassan Rohani.
AFP De Iraanse president Hassan Rohani.
De Iraanse president heeft vandaag een somber beeld geschetst van de relatie van zijn land met de VS. In een toespraak in Teheran zei Hassan Rohani dat Iran "zich in een regelrechte oorlog met de Verenigde Staten bevindt".

De president zei dat de oorlog niet met bommen en pantservoertuigen wordt uitgevochten, maar als een psychologische en economische oorlog. "De oorlog waarin we ons bevinden is een economische en propagandaoorlog, en de regering zit in de voorhoede van deze oorlog."

Rohani riep alle politieke groeperingen in zijn land op om op dit "slagveld'' eensgezind te zijn en de Amerikanen te laten zien dat de Iraniërs bereid zijn een prijs te betalen voor hun onafhankelijkheid.

Sancties

De relatie tussen de VS en Iran is verder verslechterd sinds president Donald Trump eerder dit jaar besloot het nucleaire akkoord te verscheuren dat onder zijn voorganger Barack Obama is gesloten met Teheran. Trump wil een betere deal met Iran en probeert de regering onder druk te zetten door het instellen van sancties. De sancties hebben de internationale transacties in Iran grotendeels geblokkeerd en de Iraanse munt onder druk gezet.

"De leiders van het Witte Huis smeden complotten tegen de Iraanse natie, maar sturen anderzijds voortdurend bemiddelaars om te onderhandelen", zei Rohani. Zolang de VS economische druk blijft uitoefenen op Iran, zullen de problemen volgens de Iraanse president niet opgelost geraken.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  $ (het grootste (handel en oorlogs)wapen op aarde)

 • DIRK VAN DESSEL

  Dat is wel de schuld van de USA, die fungeert als butler voor Israel, de aarstvijanden van Iran, wederzijdse aartsvijanden.

 • stefan crama

  De USA spelen hier een vuil spelletje met het leven van mensen die hen niets misdaan hebben . De wapenindustrie moet geld opbrengen en dan is alles toegelaten,zelfs flagrante leugens.

 • tony dethier

  Raad eens wie de Iraanse banken in de hand wil krijgen...

 • Joery Goubert

  Altijd trump. Er zit meer achter dan wij weten. Voor met hun handjes open te staan voor geld daar wordt niet over gesproken. Wie weet sponsort hij terroristen. Trump zal dat niet zomaar doen. Laat hem maar doen, waar de vorige presidenten bang van waren. Die trump wordt langs alle kanten tegen gewerkt. Maar ooit komt de waarheid.