President Guatemala ontzegt VN-corruptiespeurder toegang tot het land

Een man protesteert tegen de beslissing van president Morales om het hoofd van de Commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) van de Verenigde Naties de toegang tot het land te ontzeggen.
EPA Een man protesteert tegen de beslissing van president Morales om het hoofd van de Commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) van de Verenigde Naties de toegang tot het land te ontzeggen.
Het hoofd van de Commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) van de Verenigde Naties mag Guatemala niet meer in. President Jimmy Morales maakte de beslissing over aan de secretaris-generaal van de VN, António Guterres. Dat zegt de regering van het Centraal-Amerikaanse land vandaag. 

Het hoofd van Cicig, Iván Velásquez, reisde maandag naar de VS. De Nationale Veiligheidsraad adviseerde Morales om Velásquez niet meer te laten inreizen. Hij zou een gevaar zijn voor de veiligheid en vrede in het land, klinkt het.
De president van Guatemala, Jimmy Morales, kondigde vorige week aan dat hij het mandaat van de VN-commissie niet zou verlengen na september.

lees verder onder de foto:

Ivan Velasquez, het hoofd van de Commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala van de Verenigde Naties mag Guatemala niet meer in. Velásquez eiste midden augustus dat de immuniteit van Morales zou worden opgeheven, vanwege beschuldigingen van illegale campagnefinanciering. Het voorbije jaar verklaarde Morales het Cicig-hoofd persona non grata en werd hij het land uitgezet.
AP Ivan Velasquez, het hoofd van de Commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala van de Verenigde Naties mag Guatemala niet meer in. Velásquez eiste midden augustus dat de immuniteit van Morales zou worden opgeheven, vanwege beschuldigingen van illegale campagnefinanciering. Het voorbije jaar verklaarde Morales het Cicig-hoofd persona non grata en werd hij het land uitgezet.

Immuniteit

Velásquez eiste midden augustus dat de immuniteit van Morales zou worden opgeheven, vanwege beschuldigingen van illegale campagnefinanciering. Het voorbije jaar verklaarde Morales het Cicig-hoofd persona non grata en werd hij het land uitgezet. 

Morales beschuldigt de Colombiaanse jurist van inmenging in interne aangelegenheden, maar een rechtbank oordeelde dat de uitzetting ongrondwettig was.

President Jimmy Morales van Guatemala besliste na advies van de Nationale Veiligheidsraad om Velásquez niet meer te laten inreizen. Hij zou "een gevaar zijn voor de veiligheid en vrede in het land".
AFP President Jimmy Morales van Guatemala besliste na advies van de Nationale Veiligheidsraad om Velásquez niet meer te laten inreizen. Hij zou "een gevaar zijn voor de veiligheid en vrede in het land".3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • luc verriest

    Hoe zou dat komen? Waarom denk je dat het ene Zuidamerikaanse land na het andere economisch aan het imploderen is?

  • Robert Van Damme

    Tja.... Wat wil je... Zo'n corrupt land! Trouwens... in ons land zijn óók veel guatemale politici !!!

  • Filiep Lapeire

    Laat die in Belgë werken, ruim de corruptie hier eerst uit en begin dan elders.