President Ecuador sluit akkoord met inheemse leiders, protesten beëindigd

President Lenin Moreno belooft het afschaffen van de brandstofsubsidie terug te draaien.
AFP President Lenin Moreno belooft het afschaffen van de brandstofsubsidie terug te draaien.
De regering van Ecuador en de belangrijkste inheemse organisatie zijn gisteren tot een akkoord gekomen om uit de sociale crisis te geraken die het land al dagen lam legt. De regering toonde zich bereid om de beslissing om subsidies op brandstof te schrappen, terug te draaien. Zondagavond zijn duizenden Ecuadoranen in hoofdstad Quito op straat gekomen om het einde van de crisis, die het land 12 dagen verlamd heeft, te vieren.

De protesten ontstonden nadat de regering van president Moreno een aantal economische en fiscale hervormingen had doorgevoerd, waaronder het schrappen van veertig jaar oude subsidies op brandstof. Nu de regering terugkomt op die beslissing, beloven de inheemse leiders om de manifestaties te beëindigen, stelt Arnaud Peral, de VN-vertegenwoordiger voor Ecuador, die samen met de Katholieke Kerk de gesprekken op poten zette.

Daarmee komt er een einde aan de sociale crisis die al aan zes mensen het leven kostte sinds 3 oktober. Gisterenavond zijn ook duizenden mensen die vorige week vanuit de Andes en het Amazonegebied naar Quito waren afgezakt om hun ongenoegen te uiten, begonnen aan de terugkeer naar hun dorpen.

“De maatregelen die van kracht waren in onze gebieden zijn opgeheven”, zei Jaime Vargas, de voorzitter van de Confederatie van Inheemse Volkeren van Ecuador (Conaie). Vargas verwees zo naar de wegen die geblokkeerd zijn. Door het protest lag ook het transport van de olieproductie zo goed als stil. Dat transport wordt nu ook weer opgestart. 

 Afgelopen weekend stuurde president Moreno nog het leger de straat op om een nieuw ingestelde avondklok te handhaven. 

Inheemse protestleiders gingen zondag in gesprek met president Lenin Moreno.
AFP Inheemse protestleiders gingen zondag in gesprek met president Lenin Moreno.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Victor Munster

    Een olieproducerend land dat leningen van het IMF nodig heeft om het hoofd boven water te houden?

  • vandekempen bart

    die moreno is net als maduro met links beleid zijn economie in de afgrond aan het duwen. en dan moet het imf met westers geld en onpopulaire maatregelen de boel redden .

  • marc van cauter

    Een wijze president doch dat IMF is een kwaadaardig gezwel aangevoerd door nog iets veel duister