President Duterte: "Filipijnen stappen uit Internationaal Strafhof"

De Filipijnse president Duterte reageerde op het onderzoek naar buitengerechtelijke executies door uit het Internationaal Strafhof te stappen.
EPA De Filipijnse president Duterte reageerde op het onderzoek naar buitengerechtelijke executies door uit het Internationaal Strafhof te stappen.
De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft vandaag de terugtrekking van zijn land uit het Internationaal Strafhof (ICC) aangekondigd, dat zijn controversiële strijd tegen drugs onderzoekt. 

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft woensdag de terugtrekking van zijn land uit het Internationaal Strafhof (ICC) aangekondigd, dat zijn controversiële strijd tegen drugs onderzoekt. "Ik verklaar dat de Filipijnen hun goedkeuring van het Statuut van Rome met onmiddellijke ingang intrekken", zei de president in een verklaring.

Het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof is een internationaal verdrag uit 1998 dat in 2002 resulteerde tot de oprichting van het Internationaal Strafhof.

War on drugs

De president zegt dat het ICC gebruikt wordt als een politiek instrument tegen de Filipijnen. Het gerechtshof van Den Haag startte vorige maand een vooronderzoek, de eerste stap in een onderzoek, naar Duterte's antidrugsbeleid.

De internationale gemeenschap maakt zich ernstig zorgen over dat beleid. Uit officiële statistieken blijkt dat sinds zijn verkiezing in 2016 bijna 4.000 vermoedelijke drugshandelaars en -gebruikers gedood werden door de politie. Mensenrechtenactivisten zeggen dat het werkelijke dodental drie keer hoger ligt.

Burundi was in oktober vorig jaar het eerste land om het Internationaal Strafhof te verlaten. Het Oost-Afrikaanse land deed dat omdat het vond dat het gerechtshof enkel tegen Afrikaanse landen optreedt.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  ik ben volledig akkord met duterte,er zijn daar dealers bezig uit alle landen,en zijn land is arm,geen of weinig jobs geen bedrijven,omdat het land de pech heeft zo afgelegen te liggen en zoveel eilanden,dus profiteren de drugsdealers maken hun mensen ziek, en zieker met de dag ,niemand kan daar het hospitaal betalen dus gewoon sterven thuis,en bescherming 0,0,hij doet er tenminste iets aan direct afschieten die kerels geen genade

 • Katrien De vos

  Dat ze beginnen met de massamoordenaars van Israël te berechten de hypocrieten !!!!!

 • Dan Midden

  zolang ICC niet optreedt tegen IS en andere islamitische landen geeft het duidelijk aan dat het discrimineert en bijgevolg begrijp ik zijn beslissing

 • stefan crama

  Een van de weinigen die de drugswereld op een weliswaar eigenzinnige doch concrete manier aanpakt en met resultaat.Hier lopen ze gewoon rond en als ze al eens gepakt worden krijgen ze een flutstraf.

 • Fredien Vandervekens

  Duterte voert "zijn" strijd op Fillippijnse leest. Erdogan voert "zijn" strijd op Turkse leest. Duterte "binnen" de Fillippijnse grenzen, Erdogan "binnen en buiten" de Turkse grenzen. Duterte tegen drugs. Erdogan tegen "volkeren". Iemand ?